Venirea pe lume a bebelusului mult asteptat este cel mai fericit eveniment din viata parintilor, cu siguranta. Astepti 9 luni sa ai bebelusul in brate, in camera pregatita special pentru el cu multa dragoste si anticipare, sa fiti doar voi trei, mica voastra familie, sa va bucurati de fiecare secunda petrecuta impreuna, sa numarati la infinit degetele si sa continuati sa claditi legatura aceea speciala care va va lega pentru tot restul vietii.
Incepe travaliul, iei bagajul pregatit cu grija, mergi la spital, treci prin momente si sentimente pe care nu ti le-ai fi putut imagina vreodata. Dupa care sunteti externati, luati bagajul, si mergeti in sfarsit acasa.
Primele zile acasa cu bebelusul - la ce sa te astepti?
Primele zile nu sunt niciodata asa cum ti le-ai imaginat inca de cand bebelusul tau era un simplu gand; prima saptamana acasa cu bebelusul necesita un ghid de "supravietuire" pentru toti proaspetii parinti, asa ca iata ce trebuie sa stii:
Ziua 1: corpul tau este inca in soc dupa nastere
Toate viitoarele mamici se gandesc la nasterea iminenta a bebelusului lor, insa putine dintre ele iau in calcul perioada de recuperare necesara dupa nastere. Nu realizezi ca va fi o experienta traumatizanta, cu multe momente de discomfort "acolo jos", cauzate de nasterea normala vaginala. Vor exista dureri si pana si mersul dintr-o camera in alta va fi epuizant.
Daca nasti vaginal, vei avea dureri, asa ca atunci cand ajungi acasa, fa bai calde cat poti de des pentru a impiedica cusaturile sa te stranga; vestea buna este ca pentru ca zona vaginala este foarte bine vascularizata, se va vindeca foarte repede, in cateva zile.
In cazul nasterilor prin operatii de cezariana, medicamentele de durere prescrise de medic, sau cele pe care le poti lua fara reteta, iti vor ameliora durerea si te vor ajuta sa te misti mai usor in prima saptamana de dupa nasterea bebelusului tau, ceea ce va grabi recuperarea. Incizia cezarienei se va vindeca complet in 4-6 saptamani, asa ca urmareste cu atentie orice semn al unei posibile infectii si daca este cazul, adreseaza-te medicului de urgenta.
Indiferent de modalitatea prin care ai nascut, te poti astepta la crampe in primele zile de dupa nastere, pentru ca uterul revine treptat la marimea de dinainte de sarcina. Daca alaptezi, vei simti o durere mai intensa atunci cand bebelusul incepe sa suga; toate femeile vor avea in primele saptamani secretii vaginale cu sange, mucus si tesut placentar.
Ziua 2: nou nascutul ar putea sa faca icter
Aproximativ 60 de procente din nou nascuti vor manifesta o forma de icter; culoarea galbena a pielii, specifica icterului, se va instala in zona capului pentru ca mai apoi sa se raspandeasca in jos, pe corp. Icterul se manifesta in general incepand cu cea de a treia pana la a cincea zi de la nastere, adica exact atunci cand nu mai sunteti la spital si tocmai ce ati ajuns acasa.
Multe dintre cazurile de icter se vindeca de la sine, dar daca nu este tratat, icterul poate cauza creierului, majoritatea pediatrilor vor programa o vizita la doua trei zile dupa ce ai ajuns acasa, pentru a verifica daca s-a instalat sau nu icterul. Daca bebelusul are albul ochilor, abdomenul, mainile sau picioarele ingalbenite, adreseaza-te intotdeauna medicului; daca copilul tau a fost deja diagnosticat cu icter si devine agitat, dificil de trezit, sau nu mananca bine, contacteaza cat mai repede medicul.
Ziua 3: cand alaptatul este cel mai dificil
Atunci cand auzi mamici care iti spun cat de mult au iubit perioada de alaptare, sa stii ca nu isi amintesc cu siguranta primele sapte zile.
Chiar daca bebelusul apuca mamelonul corect de la inceput, durerea este normala in primele doua saptamani; apeleaza la o consultative cu un specialist in alaptare, care iti poate arata multe pozitii comfortabile atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau, in timpul alaptarii, astfel incat sa poti preveni rani, descuamari si dureri inutile. Daca ti se va parea ca nu faci altceva decat sa alaptezi micutul toata ziua si toata noaptea, chiar asa si este, insa nu va fi asa pentru totdeauna.
Ziua 4: in care s-ar putea sa plangi mult
Chiar daca ai un copil perfect sanatos in brate, din cauza hormonilor este posibil sa devii foarte emotionala; corpul tau parca nu este corpul tau, te dor sanii, nu dormi, nu ai prea mult ajutor, nasterea nu a decurs tocmai cum te-ai asteptat, inca nu ai format o legatura cu bebelusul, exista o multitudine de posibilitati pentru ce te-ar putea face sa te simti trista.
Tine-ti copilul in brate, fa contact vizual cu el, canta-i, insa daca situatia nu se schimba si simti inceputul unei depresii. Sau observi aparitia anxietatii, contacteaza un medic pentru ca este posibil sa ai depresie post natala, iar el te poate ajuta.
Ziua 5: lipsa somnului
La inceput este posibil sa fii condusa de un exces de adrenalina, apoi urmeaza sa realizezi ca ce ti se intampla nu este o situatie temporara deloc. Te vei simti extenuata mai devreme sau mai tarziu asa ca nu rata nici o ocazie pentru a trage un pui de somn, indiferent de momentul zilei; perioada aceasta de epuizare nu va dura decat cateva saptamani, pana cand bebelusul va dormi mai mult.
Ziua 6: apropiatii te vor contacta, insa tu nu vrei sa ii ai in preajma
Veti fi bombardati de familie, prieteni, vecini care vor sa vina sa va ureze toate cele bune, insa s-ar putea sa vrei sa fiti doar voi trei si atat. Sa fii putin egoista si sa iti doresti sa aveti un timp doar pentru voi in aceste zile este normal.
Ziua 7: ai "supravietuit"!
Icterul a disparut. Cusaturile s-au dizolvat. Somnul se va reintoarce la normal (in cateva luni), iar tu vei fi una dintre mamicile care povestesc cat de mult adora sa isi alapteze bebelusul. Lacrimile insa, te vor urmari multa vreme de acum incolo; vor fi lacrimi de bucurie, de mandrie, de dragoste pentru copilul pe care l-ai adus pe lume si pentru fiecare etapa de dezvoltare pe care o va trece cu succes, pentru momentele acelea cand te va induiosa, cand il vei auzi razand in hohote, cand te va saruta cu patos si saliva, cand va face primii pasi… si lista aceasta poate continua la nesfarsit!