Reguli de aur ale vietii cu un nou-nascut

/ / Modificat: 2017-09-28
Reguli de aur ale vietii cu un nou-nascut

Odata cu aparatia unui bebelus, viata ta se va schimba total. Poate vei avea noroc sa ai un copil care doar mananca, doarme si rade. Poate vei fi scutita de colici, gaze si furia laptelui. Sigur, e frumos sa visezi si sa fii optimista, insa in egala masura trebuie sa fii constienta ca te asteapta multe nopti lungi, stari de confuzie si de epuizare, amestecate cu fericire atunci cand bebelusul se linisteste la sanul tau.

In cazul in care credeai ca viata cu un nou-nascut este doar lapte si miere, noi suntem aici sa iti spunem cateva adevaruri despre cum stau lucrurile, de fapt, dupa ce nasti! 

Te vei simti... grasa!

Sa fim sincere! Dupa sentimentul de fericire care te cuprinde atunci cand vezi pentru prima oara copilul, exista mari sanse sa te copleseasca gandurile legate de greutatea ta: "Doamne, dar cat am putut sa ma ingras!", "Oare o sa mai scap vreodata de aceste solduri late?", "O sa mai arat ca inainte?". Adevarul este ca sunt extrem de rare cazurile in care o gravida iese din maternitate imbracata in jeansii pe care ii purta in primul trimestru de sarcina

Majoritatea femeilor care au nascut, nu se simt confortabil cu greutatea lor si tanjesc dupa silueta de dinainte de sarcina. Inarmeaza-te cu rabdare! Kilogramele in plus se vor topi daca alaptezi, te hidratezi adecvat si mananci sanatos in primul an dupa nastere. In plus, odata ce micutul tau va incepe sa mearga de-a busilea prin casa, fii sigura ca vei face suficient cardio alergand dupa el!

Medicii nu iti recomanda sub nicio forma sa tii cure de slabire in primele sase luni dupa venirea bebelusului pe lume. Organismul tau are nevoie de timp ca sa-si revina, iar depresia si anxietatea sunt cumva parte a acestui proces. Asa ca purtatul unor bluze largi o vreme, nu e decat un compromis temporar.

Plimbarile de dimineata si dupa-amiaza, combinate cu o alimentatie echilibrata te vor ajuta sa-ti limpezesti mintea si sa te simti mai bine. In plus, chipul bebelusului care doarme linistit in carucior te va umple de acea fericire pe care numai o mamica o poate simti.

Dormitul este regula numarul 1

Nu trezi niciodata un bebelus adormit, indiferent de situatie. Profita de momentele in care nou-nascutul doarme si odihneste-te si tu. Lasa bebelusul sa doarma in patutul lui sau in balansoar si intinde-te si tu pe canapea sau pe fotoliul tau preferat. Nu este nicio rusine daca cedezi in fata oboselii si adormi, daca te doboaba somnul. Reprizele de somn sunt esentiale pentru reincarcarea bateriilor.

Este adevarat ca in prima saptamana dupa nastere n-o sa poti dormi aproape deloc, fiindca bebelusul trebuie hranit foarte des. Daca alaptezi si nu ai de spalat si sterilizat biberoane, cu atat mai bine. Pune capul pe perna de indata ce minunea ta a adormit si bucura-te de doua ore de odhina binemeritate.

Infasatul poate face minuni

Personalul din anumite maternitati recomanda infasarea bebelusului intr-un scutec sau intr-o paturica, pentru a-l ajuta sa adoarma mai repede. Protectia oferita de patura poate simula senzatia de a fi in pantec, calmand astfel copilul. Daca micutul tau raspunde pozitiv la infasare, poti utiliza aceasta tehnica atunci cand este agitat.

Nu transforma, insa, infasarea intr-o obisnuinta. Evita sa-l infasezi prea strans, pentru a nu limita miscarea picioarelor. Multe mamici au revenit recent la infasare, deoarece se crede ca ar avea un efect paliativ asupra plansului excesiv si colicilor. Medicii ortopezi sustin, insa, contrariul. Infasarea prea stransa afecteaza dezvoltare sanatoasa a soldului. Pentru ca articulatiile soldurilor sa se dezvolte natural, bebelusul are nevoie sa-si poata indoi picioarele.

Uneori, bebelusii chiar plang intr-una!

Nou-nascutii isi comunica nevoile prin plans: atunci cand le este foame, cand au nevoie sa fie schimbati sau cand vor, pur si simplu, sa fie luati in brate si iubiti. N-o sa cada cerul pe tine daca iti lasi nou-nascutul sa planga cateva minute atunci cand ai nevoie sa mergi la baie. Singura conditie este sa nu faci un obicei din asta si sa nu il lasi sa planga pana se linisteste!

Savureaza din plin de aceste momente, fiindca atunci cand cel mic va creste, ti se va face dor de perioada in care era dependent de afectiunea si grija ta.

Nu stii ce este mai bine pentru nou-nascutul tau

Primele saptamani dupa nastere se pot dovedi extrem de grele pentru tine, mai ales daca te afli la primul copil. O sa te intrebi de multe ori daca il hranesti suficient pe cel mic si chiar vei ajunge sa te gandesti ca poate ar trebui sa pui in aplicare sfatul matusii Ioana si sa-l culci la ore fixe din prima zi.

Ca mama, esti singura in masura sa spuna ce este mai bine pentru copilul tau. Tine cont de sfaturi, dar urmeaza-ti in primul rand instinctul. Si daca instinctul tau matern nu s-a dezvoltat inca, ai rabdare. Cu timpul, vei invata sa indentifici exact ce nevoi are bebelusul tau.

Taguri Viata de mama Nou nascut Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre