Un bebelus nascut prematur are nevoi specifice de ingrijire, spre deosebire de micutii care au venit pe lume la termen. Dupa ce medicul decide ca bebelusul poate fi luat acasa, in afara de bucurie, mama poate sa fie cuprinsa si de numeroase temeri legate de ingrijirea copilului.
Cum ai grija de bebelusul prematur acasa
Descopera cateva lucruri pe care este indicat sa le stii, astfel incat sa iti fie mai usor daca te afli intr-o astfel de situatie:
1. Este important sa fii cat mai mult timp langa bebelus
Bebelusii nascuti prematur au nevoie de prezenta parintilor lui, caci apropierea conteaza foarte mult pentru dezvoltarea lor sanatoasa. Ofera-i bebelusului tau mangaieri si atinge-l usor pe piele, chiar il poti masa cu miscari blande si delicate pe spate, pentru ca aceste gesturi contribuie la dezvoltarea emotionala a copilului. Atingerile mamei au si rolul de a-l linisti pe micutul nascut prematur.
2. Intervale mai dese de alaptare
Bebelusul nascut prematur are nevoie de intervale de hranire mai dese, spre deosebire de un micut care a venit pe lume la termen.
Laptele matern este cel mai sanatos pentru copilul nascut inainte de termen datorita continutului de nutrienti pe care ii are, dar si datorita anticorpilor. In cazul in care este hranit cu formula, cere sfatul unui medic inainte de a face o alegere.
Medicul pediatru sau medicul neonatolog pot recomanda si suplimentarea alimentatiei micutului tau cu anumite vitamine sau minerale.
3. Limiteaza numarul vizitelor
Atunci cand ai un bebelus, este normal ca rudele si prietenii sa isi doreasca sa il viziteze. Insa cum bebelusul prematur este mai sensibil si mai predispus la imbolnavire, nu permite vizite din partea persoanelor racite, care sufera de gripa sau de o infectie. In plus, persoanele care vin in vizita trebuie sa se spele pe maini cu apa si cu sapun inainte sa ia bebelusul in brate.
4. Ai grija la temperatura din camera
Un alt aspect important: ai grija la temeratura din camea micutului, nu trebuie sa fie nici foarte cald, dar nici prea racoare. Temperatura camerei copilului este indicat sa fie undeva intre 22 si 26 de grade Celsius. In ceea ce priveste somnul, este indict ca bebelusul sa doarma la el in patut, iar pozitia de somn recomandata este pe spate, in cazul in care medicul nu ti-a recomandat altceva.
In primele doua-trei luni de dupa nastere, un bebelus prematur doarme mai mult decat un bebelus nascut la termen, iar perioadele in care sta treaz sunt destul de scurte.
5. Trebuie sa fie atent supravegheati
Este important ca mamele sa ii urmareasca atent pe micuti atunci cand nu dorm, cat iau in greutate, cat mananca, daca au un somn agitat si sa ii spuna medicului daca li se pare ca este ceva in neregula cu acestia.
Un prematur poate sa fie usor deranjat de o lumina prea puternica, de zgomote puternice, de aceea este important sa ai grija si la atmosfera din camera. Ai grija si la aspectul ingrijirii pielii bebelusului premtur, piele care este mai sensibila si mai fragila. Scutecele trebuie schimbate mai des si trebuie sa folosesti produse de ingrijire dedicate pielii sensibile a micutului tau.
Nu uita, de asemenea, ca poti cere oricand sfatul unui medic pediatru.