11 motive pentru care plange bebelusul

/ / Modificat: 2016-02-25
11 motive pentru care plange bebelusul

Oricat de stresant si obositor ar fi, plansul copiilor ne ajuta sa ne dam seama cand le estefoame, sete, somn sau cand au nevoie de ajutorul nostru. Unii spun ca acesta este singurul mijloc de comunicare al bebelusilor, insa acest lucru nu este adevarat in totalitate.

Trebuie sa stii ca micutul tau nu plange niciodata fara motiv si ca motivele variaza de fiecare data. Iti vei putea da seama care sunt motivele reale daca vei sti in ce fel si cand ar putea plange dintr-o cauza sau alta.

Iata cele 11 motive pentru care copilul tau plange si invata sa le identifici intr-un mod logic!

1. Este suparat pe tine

Daca vorbim despre primele luni de viata, acest scenariu este imposibil. Bebelusilor le ia luni bune pana sa invete ce este furia si cum sa si-o manifeste.

2. Iti simte nelinistea

Nelinistea si anxietatea ta pot face un copil sa planga, insa niciodata cand este foarte mic. Bebelusii nu pot detecta emotii precum anxietatea, depresia sau frustrarea.

3. Are scutecul umed

Exista studii care infirma aceasta ipoteza. Scutecele umede ale bebelusilor - cobai au fost indepartate si puse inapoi ulterior, iar copiii s-au potolit din plans. Cercetatorii nu au demonstrat ca ar fi vorba de nevoia de atentie, insa scutecul umed este un motiv putin probabil pentru care un copil ar plange.

4. Are reflux gastric

Refluxul gastric este destul de rar in randul copiilor, iar un semn al sanatatii este foarte usor de verificat: castigarea in greutate. Asa ca nu te grabi sa-ti indopi copilul cu medicamente de cate ori plange si cere intai o parere avizata.

5. Are colici

Colicile sunt cauzate de bacterii, iar bacteriile din stomacul copilului tau pot fi numeroase, insa majoritatea sunt inofensive.

Dupa varsta de 3-4 luni, copiii nu mai au colici, asa ca acest motiv poate fi eliminat de pe lista dupa aceasta varsta.

6. Ii este foame

Cu siguranta, aceasta este una dintre cele mai probabile ipoteze, chiar daca ti-ai hranit copilul cu doar 30 de minute in urma.

E posibil ca acesta sa nu se fi saturat de la bun inceput sau chiar sa fi digerat tot ce a mancat, asa ca foamea e unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le verifici.


7. Nu are confortul necesar

Verifica intotdeauna daca bebelusului tau ii este frig, cald, sete sau daca are nevoie sa ii schimbi scutecul. Astfel de lucruri ii pot spori disconfortul, iar tu trebuie sa ii adaptezi toate conditiile astfel incat sa se simta bine.

8. Il doare stomacul

Unii copii se confrunta dupa fiecare masa cu durerile stomacale. Iti vei da seama daca este vorba despre asta dupa zgomotele si reactiile corpului lui. Ragaielile si flatulatia pot fi semne care sa iti confirme ca acesta este motivul. Un mic masaj pe burtica ar trebui sa-l opreasca din plans si sa-l linisteasca.

9. Este suprasolicitat sau coplesit

Zilele in care se intampla foarte multe lucruri il pot obosi, coplesi sau suprasolicita pe copilul tau. Agitatia si lipsa somnului ii poate obosi pe copii, asa ca dupa o astfel de zi este posibil sa planga chiar si in noaptea care urmeaza.

10. Are nevoie de contact

Exista copii pentru care contactul fizic este foarte important. O mangaiere, tinerea de mana, sarutarile sau orice alt fel de apropiere fizica ii poate linisti pe copii atunci cand se afla intr-o astfel de situatie. In plus, si tu ai nevoie de acest tip de afectiune, asa ca va va prinde bine amandurora.

11. Ii lipseste caldura dinauntrul uterului

Poate ca suna ciudat, dar acesta este probabil unul dintre cele mai importante motive care ii determina pe copii sa planga.

In perioada intrauterina, acestia simt caldura si atingerea din toate partile, asa ca sentimentul de protectie pe care il experimenteaza dupa nastere se diminueaza pe zi ce trece.

Afectiunea, mangaierile, sarutarile sunt foarte importante pentru a-i reda copilului senzatia de siguranta. Stimuleaza-l in asa fel incat sa nu mai simta aceste lipsuri si se va linisti imediat.

Si pentru ca ai auzit peste tot ca reactiile imediate la plansul copiilor i-ar putea transforma in rasfatati si obraznici, trebuie sa stii ca nu este deloc adevarat.

In primul an de viata, bebelusii isi construiesc siguranta si increderea, asa ca reactiile tale prompte sunt foarte importante.

Care sunt motivele pentru care bebelusul tau a plans? Cum ai facut fata situatiei? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri De ce plange bebelusul

Articole recomandate

Citeste si despre