7 lucruri ciudate pe care le fac bebelusii

/ / Modificat: 2016-02-25
7 lucruri ciudate pe care le fac bebelusii

Bebelusii se afla intr-o continua dezvoltare si evolutie, iar asta inseamna ca in fiecare zi fac ceva nou si universal lor se mareste tot mai mult cu fiecare clipa care trece. Insa la inceputul acestui proces de dezvoltare, ei nu sunt tocmai constienti de lucrurile care se intampla in jurul lor.

Fiecare zi este pentru ei un nou prilej de a descoperi lumea care ii inconjoara. Entuziasmul si curiozitatea sunt emotii normale in acest proces si ii ajuta pe bebelusi sa evolueze si sa invete.

Dar priviti din exterior, trebuie sa recunoastem ca uneori par niste fiinte destul de ciudate, tocmai pentru ca noi ne raportam la propriile noastre cunostinte despre mediul inconjurator, cunostinte pe care ei nu le au, ci le dobandesc pe parcurs.

Iata doar cateva dintre lucrurile ciudate pe care le fac bebelusii si care este explicatia pentru fiecare dintre ele!

1. Se ating in zona intima

Se poate intampla atunci cand fac baie sau cand li se schimba scutecul, se poate intampla din cand in cand sau de fiecare data cand raman dezbracati. Ceea ce trebuie sa stii despre obiceiul bebelusilor de a-si atinge organele genitale este ca acest gest nu are pentru ei aceeasi insemnatate pe care o are pentru tine.

Curiozitatea este cea care ii impinge sa descopere inclusiv aceste senzatii, asa ca nu ai nici un motiv de ingrijorare daca iti surprinzi copilul atingandu-si partile rusinoase.

De fapt, daca ai fi putin mai atent/a, ti-ai da seama ca face acelasi lucru cu mainile si cu picioarele, insa nu ii acorzi la fel de multa atentie cand face asta. Intervalul cuprins intre 5 si 7 luni - varsta lui - este cel mai activ din acest punct de vedere.

2. Incearca sa zboare

Nu ar trebui sa te surprinda daca iti vezi copilul intinzand mainile si agitandu-le in aer ori de cate ori simte ca este in pericol sa cada.

Se pare ca acest gest este un reflex din vremuri indepartate, cand mamele isi luau copiii in brate si plecau cu ei in lume. Intinzand si fluturand bratele, copiii atrag atentia ca se simt in pericol si ca au nevoie sa fie salvati.

E posibil sa devina agitati cand se intampla asta, pentru ca este un stres si pentru ei, insa dupa varsta de 3 luni acest reflex incepe sa se estompeze.

3. Cad, in loc sa se aseze

Vine un moment in viata fiecarui bebelus cand reuseste sa se ridice in picioare, sprijinindu-se cu mainile de tine sau de o piesa de mobilier care e la indemana. Nu poti decat sa te bucuri cand vezi aceasta scena, insa in curand iti vei da seama ca bebelusul tau nu mai stie sa se aseze, asa ca nu-ti ramane decat sa il privesti cazand.

Nu iti face griji, e nevoie de abilitati avansate de coordonare pentru a se aseza, abilitati pe care le va dobandi in timp. Cat despre cazaturi, sunt inofensive, avand in vedere ca si scutecul reprezinta o metoda eficienta de protectie.

4. Tremura din senin

Tremuratul este o reactie a sistemului nervos, pe care copiii o au de regula pentru ca nu isi pot controla foarte bine miscarile sau pentru a-si regla temperatura corpului. Daca episoadele acestea sunt rare si nu prezinta alte simptome, nu ai absolut nici un motiv de ingrijorare.

5. Sughit

Bebelusii nu au de la bun inceput abilitatea de a-si sincroniza respiratia si ingurgitarea laptelui sau a apei, asa se explica de cele mai multe ori sughitul lor. O alta posibila explicatie este ca se simt coplesiti de ceea ce se intampla in jurul lor si o solutie pentru aceasta problema este sa-i duci intr-o camera linistita si familiara.

6. Mimeaza tusea

Bebelusii obisnuiesc sa tuseasca teatral, tocmai pentru ca isi dau seama ca aceasta este o modalitate de a atrage atentia. Acest gest este de fapt unul al evolutiei si al unei bune functionari neuronale, deoarece reprezinta o dovada a intelegerii lumii inconjuratoare.

7. Uita cum sa faca lucrurile pe care le-au mai facut

Actiuni care noua ni se par banale necesita destul de multa concentrare din partea bebelusilor. De aceea, nu sunt excluse momentele in care copilul tau va sta pe ganduri inainte de a-si apuca jucaria preferata cu mana.

Pentru el, intinderea bratului si prinderea unui lucru cu degetele reprezinta actiuni destul de complexe, pe care este posibil sa nu si le aminteasca pe moment, chiar daca le-a mai practicat in trecut.

Bebelusul tau ce lucruri ciudate face / a facut? Asteptam raspunsurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Gesturi copii Sughit bebelusi Tuse bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre