Exista o multime de culturi care abordeaza problema antrenamentului la olita mult mai devreme decat se face in Europa si in America. Tehnicile lor sunt edificatoare, dar, de asemenea, sunt adanc inradacinate in anumite norme culturale specifice, care ar putea fi socante pentru occidentalii tipici. Care, hai sa fim seriosi, sunt usor de socat, caci insectele sunt delicioase pentru multa lume.
Ti-am pregatit mai jos cateva metode de antrenament la olita de la o varsta frageda, care ti-ar putea influenta propriile tehnici de a scapa de scutece.
Pantaloni cu turul deschis
In unele parti ale Chinei, cheia consta intr-o imbracaminte unica pentru copii numita "kai dang ku", care se traduce literalmente prin "pantaloni cu turul deschis". Acesti pantaloni ii permit copilului sa-si faca nevoile liber. Si cand ii vine, pur si simplu da drumul. Cu toate acestea, parintii au precizat ca ii invata pe copii sa scoata un sasait atunci cand "trebuie sa dea drumul" pentru a-i ajuta sa conditioneze mersul la olita.
Unde merg sa-si faca nevoile? De obicei la o toaleta publica. Dar, daca acest lucru nu este posibil, micutii chinezi ar putea folosi un cos de gunoi, o planta in ghiveci sau orice altceva. In ultima instanta, acestia pot da drumul in orice loc (in speranta ca nu vor fi afectati si trecatorii nevinovati). Dar nu-ti face griji, parintii curata dupa aceea.
Exista o serie de avantaje in legatura cu aceasta tehnica, incluzand mai putine deseuri din scutece si lipsa de dependenta a unui copil de ceva care i se prinde de fund. Exista, de asemenea, mai putine ingrijorari cu privire la eruptiile cutanate. Desi, poate ca unii dintre voi, se pot intreba cum este cu funduletul pe afara, cand e vreme friguroasa. Eh, acest lucru cred ca da un nou inteles expresiei "frig de iti ingheata fundul". Rezultatul final? Copiii sunt instruiti sa mearga la toaleta inca de la varsta de 1 an.
Vibratiile tribului
Exista un trib in Africa cu o tehnica similara cu cea din China. Dar, in timp ce practica chineza nu incepe decat in jurul varstei de 1 an, cand copilul merge in picioare, oamenii din tribul Digo incep de multe ori chiar de la inceput. Iata cum functioneaza:
Din momentul in care copilul se naste, mama isi poarta puiul aproape de ea in mod constant. In felul acesta ajunge sa inteleaga semnalele copilului ei. Inainte ca bebelusul "sa dea drumul", il duce imediat afara si in timp ce isi face nevoile, mama face anumite zgomote delicate, soptite. La un moment dat, bebelusul devine conditionat de aceste zgomote si va face pipi doar cand le aude.
Rezultatul final este un copil care este instruit foarte devreme pentru toaleta. Un copil care poate sa ramana uscat la varsta de 6 luni. Asta in timp ce tu speri sa nu te loveasca un suvoi de caca in timp ce schimbi scutecul bebelusului tau de 6 luni.
Tactica vietnameza
Mamele din mediul rural din Vietnam sunt considerate marile castigatoare in privinta antrenamentului timpuriu la olita. Si ele folosesc un raspuns conditionat pentru a-si determina micutii sa ramana uscati in jurul varstei de 6 luni.
Dar spre deosebire de mamele din tribul Digo, mamele vietnameze nu isi poarta copiii tot timpul. Acestea au spus ca sunt in mod constant apropiate de copiii lor si sunt extrem de atente. Dupa ce mamele vietnameze ajung sa inteleaga semnele bebelusilor lor, vor fluiera inainte ca acestia sa-si faca nevoile. In cele din urma, copilul invata sa nu dea drumul pana ce nu aude fluieratul.
In tarile occidentale, mamele disperate sa-si invete copiii cat mai devreme sa faca la olita, s-au indreptat catre experti care au reambalat aceste tehnici culturale stravechi intr-o metoda numita "comunicare eliminatorie".
Din pacate, in majoritatea culturilor occidentale, mamele nu au o proximitate constanta cu copiii lor. Deci s-ar putea sa dureze mai mult timp, dar persoanele care utilizeaza comunicarea eliminatorie scapa de folosirea scutecelor, in medie, in jurul varstei de 12 luni. Ceea ce nu este rau.
Daca vrei sa aplici aceste metode, pasii sunt destul de simpli. Dar te avertizam ca va fi nevoie sa te concentrezi foarte mult asupra copilului tau. Asa ca va trebui sa uiti de indatoririle casnice.
Noua ta indatorire va fi sa urmaresti semnalele copilului tau inainte de a face pipi sau caca. Acestea pot include indicii faciale, pozitii ale corpului.
Odata ce ai inteles care sunt semnele copilului tau, hotaraste-te la un semnal pe care il vei folosi atunci cand vezi ca micutul tau se pregateste "sa dea drumul". Ar putea fi orice de la un sunet sau un cuvant pana la olita in sine.
Acum tot ce ai de facut este sa urmaresti cu atentie indiciile copilului si sa folosesti semnalul tau pentru olita.