Ce inteleg bebelusii in primele luni de viata

/ / Modificat: 2019-01-22
Ce inteleg bebelusii in primele luni de viata

Ti s-a intamplat vreodata sa stai sa iti privesti bebelusul si sa te intrebi oare cum percepe si intelege el lumea din jurul lui? Probabil cate putin in fiecare zi, corect?

Simturile bebelusului incep sa se dezvolte inca din uter si in primul an de viata il vor ajuta sa progreseze intr-un ritm fantastic.

Poate ca pare o mogaldeata neajutorata la inceput, dar in tot acest timp el acumuleaza informatii si le foloseste in felul lui pentru a se atasa de tine, de tata si de alti membri ai familiei si pentru a se adapta la tot ce il inconjoara.

Auzul este primul simt care il ajuta in contactul cu lumea exterioara.

Micutul tau aude inca din al treilea trimestru de sarcina, asa ca acest simt este chiar bine dezvoltat in momentul in care se naste.

Va recunoaste vocile familiare, in special pe a ta, si s-ar putea sa recunoasca si cantece pe care le-a auzit in ultimele sase saptamani de sarcina. Pana pe la 6 luni va invata sa faca diferenta intre sunete, iar apoi va incepe sa isi recunoasca numele si sa reactioneze cand il rostesti. Tot atunci bebe va incepe sa gangureasca tot mai mult si sa isi descopere propria voce.

Ce tipuri de sunete le plac bebelusilor:

  • zgomotul alb (aspiratorul sau ventilatorul le vor aminti de sunetele pe care le-a auzit in uter)
  • vocile inalte si melodioase pe care toti le folosim cand vorbim cu bebelusii (frecventele joase nu sunt deloc atragatoare)
  • muzica, in special cantecele de leagan.

Important de stiut: desi te tenteaza sa faci liniste absoluta cand copilul doarme, s-ar putea sa se simta mai confortabil daca aude ceva zgomot; este obisnuit cu el din uter, cand era inconjurat de sunete destul de puternice. In plus, daca doarme bine cand e galagie, va dormi bine si cand e liniste. Invers, nu prea!

Vederea este cel mai putin dezvoltat simt al bebelusului la nastere.

Un nou nascut poate vedea lucruri aflate la o distanta de cel mult 20-30 de centimetri. In rest, lumea este cam in ceata pentru el.

Cum vad bebelusii

Nou nascutul adora sa se uite la fata ta, in special la zonele cu contrast, cum sunt ochii si linia parului. El inca nu distinge culorile, dar este fascinat de linii, contururi si de obiecte stralucitoare. Vederea periferica este mai buna decat cea centrala.

  • La 2 luni ochii deja incep sa "lucreze" impreuna si majoritatea bebelusilor pot urmari obiectele in miscare. Tocmai de aceea le plac jucariile mobile si oglinzile.
  • La 4 luni bebelusii pot distinge deja culorile; vederea la distanta a devenit si ea mult mai buna si acum vede deja in partea opusa a camerei.
  • La 6 luni deja este capabil sa observe detalii si vei observa ca este fascinat de lucruri care pana acum nu ii trezeau niciun interes.

Gustul si simtul tactil sunt si ele foarte importante pentru felul in care bebelusul descopera si percepe lumea.

Nou nascutul are deja papilele gustative formate cand vine pe lume pentru ca a fost expus la tot ce ai mancat tu prin lichidul amniotic. La fel se intampla si dupa nastere, daca alaptezi. Dar, indiferent ce ai manca tu in timpul sarcinii si in timpul alaptarii, bebelusul va prefera dulcele. La toti e la fel.

Pont: trecerea la alimentatia diversificata ar putea fi ceva mai usoara daca in timpul alaptarii va fi "expus" la o varietate de gusturi si arome.

Simtul tactil este primul care se dezvolta la fat si este, probabil, cel mai bine dezvoltat la venirea pe lume, potrivit specialistilor. Tocmai de aceea le place atat de mult contactul fizic, chiar si cel piele pe piele, pentru ca ii face sa se simta confortabil si iubiti.

Cum te poti conecta si mai bine cu bebelusul tau in primele luni de viata: tine-l in pielea goala pe pieptul tau, mangaie-l pe spate in timp ce il hranesti, danseaza cu el "obraz in obraz", infasa-l intr-o paturica moale si confortabila, maseaza-l usor de cate ori ai ocazia.

Dupa varsta de 6 luni va incepe sa exploreze lumea cu manutele lui. Va descoperi cu surprindere si placere diferitele texturi (etichetele, cusaturile, jucariile moi de plus, fata aspra a tatalui) si, invariabil, orice obiect pe care va pune mana va ajunge in gurita, pentru ca asa simte el lucrurile cel mai bine.

Mirosul este si el un simt foarte important pentru bebelusul care descopera lumea. Iar tu, mamico, poti folosi asta si in avantajul tau, pentru a te asigura ca ai un copil fericit si linistit:

  • Foloseste acelasi sampon, sapun si deodorant. Bebelusilor le plac mirosurile familiare. Este valabil si pentru tati!
  • Cand e suparat ca l-ai pus in patutul lui, poti pune langa el o bluza pe care ai purtat-o si inca nu ai spalat-o.
  • Cand bebe plange si esti sigura ca nu trebuie hranit, roaga-l pe tati sa mearga sa il linisteasca. Mirosul de lapte matern pe care il va identifica in momentul in care il iei in brate s-ar putea sa il agite si mai mult.
  • Chiar si nou nascutii se pot bucura de putina aromaterapie. Un studiu din 2005 arata ca mirosul de vanilie ii linisteste de cele mai multe ori.

Taguri Nou nascut Bebelus Primele zile acasa bebe Primele zile ale bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre