Copiii mici sunt extrem vulnerabili si se deshidrateaza usor. Fiziologic, procentul de apa din organismul unui bebelus este mai mare decat cel al unui adult (aproape de 80%) si echilibrul sau este mult mai slab, crescand astfel riscul de deshidratare.Caldura este una dintre principalele cauze ale deshidratarii, dar aceasta poate sa apara si cand copilul a avut diaree sau a vomitat in continuu.
Semnele care indica deshidratarea la un bebelus
Nu trebuie sa fii medic pentru a-ti da seama cand un bebelus este deshidratat. Iata cateva simptome care iti vor arata ca trebuie sa iei masuri:
Fontanelele scufundate
Daca fontanelele, zonele moi ale craniului unui bebelus, par a fi scufundate sau adancite mai mult decat deobicei, putem suspecta deshidratarea. Trebuie sa mergem la medic pentru a evalua situatia in cazul in care mama inca alapteaza. Cel mai probabil, în caz de deshidratare, bebelusului i se va administra ser si frecventa cu care este alaptat trebuie crescuta.
Face pipi mai putin decat de obicei
Daca bebelusul murdareste mai putine scutece decat o face de obicei intr-o zi, este, de asemenea, un semn de deshidratare. Trebuie sa iei masuri atunci cand cantitatea de urina este mai mica, de o culoare mai inchisa si cu un miros mai puternic decat in mod obisnuit. Urmareste si timpul care trece intre urinari si consistenta scaunului bebelusului, care poate fi mai tare si mai uscat in caz de deshidratare.
Este posibil ca bebelusul sa nu fi supt destul lapte de la mama sau sa fi transpirat mai mult decat de obicei din cauza temperaturilor ridicate ori daca a facut febra.
In astfel de situatii, trebuie sa ne asiguram ca bebelusul suge suficient lapte pentru a se mentine hidratat. Puneti-l mai des la san sau dati-i mai des biberonul (mai ales vara cand transpira mai mult). Daca ati inceput deja diversificarea alimentatiei, ii puteti oferi un aport suplimentar de apa cu ajutorul fructelor.
Are buzele si limba uscate
Cand copilul este deshidratat, vei observa ca are limba aspra si uscata, la fel si buzele. De asemenea se usuca ochii si pielea, care nu revine imediat la forma intiala atunci cand o ciupesti usor cu degetele. Un semn grav de deshidratare poate fi schimbarea nuantei pielii, care poate deveni palida sau chiar cenusie.
Somnolenta si iritabilitate
Bebelusul deshidratat poate fi mai putin activ decat de obicei, mai somnoros si mai apatic. Abia are forta sa se miste, este letargic.
Altii, in schimb, devin iritabili, plang fara oprire, dau semne de foame, dar nu par sa se sature. O curiozitate demna de retinut este ca un bebelus deshidratat plange fara lacrimi.
Pierde in greutate
Cazurile de deshidratare usoara se verifica prin cantarirea micutului, acesta pierzand in jur de cinci procente din greutate. Cum am mentionat mai devreme, 80% din corpul bebelusului este apa, iar o pierdere de lichide implica o pierdere de greutate semnificativa.
Ce este de facut cand crezi ca bebelusul tau este deshidratat?
Este important sa evaluezi starea generala a bebelusului tau si, daca crezi ca prezinta simptome de deshidratare, mergi la medic.
Copiii mici se pot deshidrata foarte repede din cauza echilibrului fiziologic slab, asa ca daca simptomele sunt grave este important sa mergi la doctor cat mai repede posibil.
Ca sa iti mentii bebelusul hidratat trebuie sa cresti aportul de lapte, matern sau formula, mai ales pe timp de vara. Daca are in jur de sase mese pe zi, nu mai este necesar sa ii dati si apa deoarece aceasta se regaseste in lapte, alaturi de toti nutrientii de care are nevoie pentru a nu se deshidrata.
Dupa varsta de 6 luni, cand incepe si diversificraea alimentatiei, bebelusul poate primi si apa, pe langa alimente hidratante cum sunt legumele si fructele.
FOTO: Pixabay