De ce multi copii se nasc cu ochii gri? Care este cauza, de fapt

/ / Modificat: 2023-07-21
De ce multi copii se nasc cu ochii gri? Care este cauza, de fapt

Majoritatea parintilor sunt incantati sa descopere culoarea ochilor bebelusului lor prima data cand il tin in brate. Multi se intreaba daca ochii bebelusului lor vor fi albastri ca ai tatalui, caprui ca ai mamei sau verzi ca ai strabunicului lor. Prin urmare, nu este de mirare ca sunt adesea surprinsi atunci cand se uita pentru prima data in ochii copilului lor si descopera ca acestia au ochii gri!

Cei mai multi parinti nu se asteapta la asta si nu-si pot explica de ce. Se estimeaza ca majoritatea bebelusilor se nasc cu ochii gri si isi pastreaza aceasta culoare in primele luni de viata pana cand, incetul cu incetul, isi schimba tonul pana cand dobandesc culoarea definitiva a ochilor. 

De ce majoritatea bebelusilor au ochii gri la nastere

Desi nu exista statistici exacte, se estimeaza ca majoritatea bebelusilor, in special cei de origine caucaziana, se nasc cu ochii gri. Acest lucru se intampla indiferent de genetica si de faptul ca acestia pot avea mai tarziu ochi albastri, verzi sau caprui. Pentru a intelege de ce se intampla acest lucru, este important sa intelegem cum se dezvolta culoarea ochilor la bebelusi.

Culoarea ochilor este determinata genetic. Cu toate acestea, contrar a ceea ce cred multi parinti, aceasta culoare nu se dezvolta in uter, ci incepe sa fie dobandita odata ce copilul se naste.

Principalii responsabili pentru aceasta functie sunt melanocitele, celulele responsabile de producerea melaninei care, la randul sau, este pigmentul care da culoare ochilor si pielii.

Ceea ce se intampla este ca, in timpul gestatiei, melanocitele sunt inactive si se dezvolta cu greu, deoarece au nevoie de lumina soarelui pentru a face acest lucru. 

Lumina soarelui este cea care activeaza melanocitele pentru a produce melanina, care, in cele din urma, da o culoare mai deschisa sau mai inchisa irisului ochiului, structura care inconjoara pupila si la a carei pigmentare ne referim atunci cand vorbim despre culoarea ochilor.

Cu cat melanocitele produc mai multa melanina, cu atat ochii sunt mai intunecati, in timp ce cu cat produc mai putine melanocite, cu atat culoarea este mai deschisa, variind intre albastru si verde. 

Taguri Copii Nou nascuti Culoarea ochilor la copii

Articole recomandate

Citeste si despre