Nu este nimic mai contagios si mai placut decat rasul unui bebelus. Momentul in care un sugar isi contureaza primul zambet este unul dintre cele mai speciale pentru parinti.
Ce poate fi mai placut decat ascultarea rasului bebelusului? Jocurile, zambetele mamei si gadiliturile au menirea de a starni rasul bebelusului. Insa stii cum apare si cum evolueaza rasul?
Cel mai probabil iti amintesti inca primul moment in care l-ai vazut pe copil zambind si intreaga familie este familiarizata deja cu situatiile si jocurile care-i starnesc rasul micutului. Cu toate acestea este posibil sa nu stii de ce tocmai acei stimuli il fac pe copil sa rada. Din fericire, stiinta ne da raspunsul.
Cand incep bebelusii sa rada?
Este posibil ca in timpul sarcinii, la unul dintre controale, sa-ti vezi copilul zambind in uter. Cu toate acestea, chiar daca momentul ti-a topit inima, trebuie sa stii ca acel zambet era de fapt un refelx involuntar.
Zambetul acela bazat pe o miscare spontana, dar fara motiv, continua in primele saptamani de viata ale bebelusului. Cu toate acestea, cand se apropie de varsta de sase sau opt saptamani de viata, bebelusul incepe sa-si contureze primele zambete sociale – adica cele care apar ca raspuns la stimularea adultilor sau a altor stimuli din jur.
Trebuie sa-ti amintesti ca bebelusii care nu au dobandit inca alte elemente de comunicare folosesc doar plansul sau rasul pentru a le transmite parintilor nevoile pe care le au. Din acest motiv, bebelusul tau poate sa zambeasca la gesturile pe care le faci, la anumite sunete sau chiar in momentul in care treci pe langa el.
In plus, copilul percepe acest gest al tau asa ca incepe sa-l foloseasca din ce in ce mai frecvent.
Mai tarziu, in jurul varstei de patru luni, sugarul poate incepe sa rada in hohote la diverse situatii sau activitati impartasite cu parintii. Cu toate acestea, unii copii pot incepe sa rada in hohote mai devreme, iar altii mai tarziu. Acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze, deoarece fiecare copil se dezvolta in propriul ritm.
In primii ani de viata copii rad cand sunt gadilati sau la diverse jocuri. Si, potrivit unor studii efectuate de cercetatori, aceste caracteristici sunt impartasite si de primate. In plus, s-a constatat ca, initial, rasul copiilor este fonetic mai asemanator cu cel al altor maimute mari (rad atat la expirare, cat si la inhalare) si devine mai asemanator cu al oamenilor adulti pe masura ce cresc.
Daca gadiliturile sunt principalul stimulent al rasului la bebelusii intre patru si sase luni, dupa aceasta varsta pot fi facuti sa rada cu diverse jocuri, cum ar fi acoperirea fetei cu mainile, in timp ce-i spui “cucu-bau”.
Prin urmare, rasul si cauzele care il provoaca, sunt strans legate de abilitatile de invatare ale copilului si de evolutia acestuia, dar si de capacitatea de a se conecta cu alte persoane.
Sursa foto: pexels.com