Toate cartile si cursurile din perioada sarcinii te-au pregatit pentru travaliu si nastere, pentru noptile nedormite si pentru faptul ca iti vei alapta micutul la nesfarsit, insa au uitat sa mentioneze de cateva lucruri ciudate pe care le vei observa la noul tau nascut (ciudate si perfect normale, nu te ingrijora!).
Iata ce trebuie sa stii inainte de a te grabi sa pui mana pe telefon si sa programezi un consult pediatric.
Crusta de lapte
Desi neplacuta, crusta de lapte (sau dermatita seboreica infantila) este des intalnita in cazul nou nascutilor, desi nimeni nu stie exact de ce. Scalpul bebelusului este acoperit cu piele uscata, asemanatoare matretii, sau de cruste de culoare galbena, groase si uleioase.
Vestea buna este ca de obicei dispare in primele luni de la nastere, dar pana atunci, poti sa faci un ritual din a curata si hidrata scalpul bebelusului seara inainte de culcare.
Daca aceasta iritatie se intinde mai departe de zona scalpului sau daca ti se pare ca se agraveaza, poti sa soliciti sfatul medicului pentru a-ti recomanda un unguent.
Stranutul fara incetare
Nu uita ca bebelusul este proaspat sosit pe lume si prin urmare este foarte sensibil la multe dintre lucruruile la care tu deja esti imuna, asa ca daca micutul stranuta des fara a fi bolnav, probabil ca incearca sa scape de particulele care i-au invadat caile nazale.
Si faptul ca se uita in lumina poate sa il faca sa stranute, asa ca daca ati iesit la plimbare intr-o zi insorita si incepe sa stranute nu da vina imediat pe alergii. Alte cauze ale stranutului pot fi mucusul sau uneori chiar si lichidul amniotic ramas pe caile respiratorii.
Daca cel mic stranuta si are probleme de respiratie sau suiera (wheezing), consulta pediatrul pentru a elimina posibile alergii sau o afectiune ce necesita tratament.
Organe genitale marite
Daca tocmai ai dat nastere unui baietel, este posibil sa observi ca organele sale genitale si in special testiculele sunt mai mari decat te-ai fi asteptat. Bebelusul poate fi afectat de hormoni inainte de nastere, sau ar putea fi vorba de o acumulare de lichid, insa nu este cazul sa iti faci griji pentru ca pe masura ce va urina, va elimina acest lichid in cateva zile si totul va reveni la dimensiunile asteptate.
Tot asa, este posibil ca micuta ta sa aiba labia umflata pentru cateva zile dupa nastere; indiferent daca ai baiat sau fetita, lucrururile vor reveni la normal in cateva zile. Stiai ca nou nascutul pierde 10 procente din greutatea cu care se naste in primele sale zile de viata?
Daca edemul nu dispare la cateva zile de la nastere, este mai bine sa soliciti un consult de specialitate, mai ales daca ai un baietel, deoarece baietii pot suferi de anumite afectiuni care netratate, pot lua pana la un an sa se vindece.
Ochi incrucisati
La inceput, o pereche de ochi usor incrucisati este de asteptat; bebelusul inca incearca sa isi descopere noile abilitati, incluzand vederea, asa ca ii va lua ceva timp sa isi controleze muschii oculari si sa deprinda tehnica focusarii. Iti vine sa crezi sau nu, uneori, chiar daca ochii copilului arata ca si cum ar fi incrucisati, nu sunt.
Daca si dupa varsta de 6 luni ti se pare ca cel mic se uita incrucis, poti face o programare pentru a elimina afectiuni la nivelul globului ocular.