"Cum sunt facuti bebelusii?" Este o intrebare la care multi parinti nu sunt niciodata pe deplin pregatiti sa raspunda pentru copiii lor mici - mai ales cand vine din senin.
Este firesc pentru un copil sa fie curios. Daca ati luati insa pe nepregatite de aceasta intrebare, nu ezitati sa va luati cateva momente de ragaz pentru a va pregati temeinic in ceea ce priveste raspunsul pentru aceasta intrebare.
Cum sa explici copiilor de unde vin bebelusii
Sa le explici copiilor de unde vin bebelusii poate parea o sarcina descurajanta. Iata un ghid despre cum sa explicam celor mici, pe intelesul lor, cum sunt facuti bebelusii, indiferent de varsta.
Aflati ce stie copilul
Incepeti conversatia stabilind ce stie deja copilul (sau crede ca stie) despre locul de unde provin bebelusii. Puneti cateva intrebari pentru a evalua nivelul de intelegere al copilului si ce crede el ca inseamna sarcina.
Conversatia va va oferi o idee despre cuvintele pe care trebuie sa le folositi si despre cum sa va folositi de cunostintele existente ale copilului pentru a umple golurile in mod coerent.
De exemplu, ati putea incepe conversatia cu un prescolar intrebandu-l: "Stii cum a ajuns copilul in burta mea?" Ascultati-i raspunsul si apoi raspundeti.
Sfat important
In general, copiii nu au aceleasi reactii impulsive la sex sau parti ale corpului ca adultii. Ei nu simt rusine sau jena decat daca aceasta rusine sau jena le este comunicata direct sau indirect, asa ca faceti tot posibilul sa ramaneti neutru si realist.
Le puteti explica ca un bebelus se naste din sperma si un ovul, la fel cum fructele se nasc din seminte. La aceasta varsta, poate fi util si amuzant sa explicati ca bebelusul din burta face toate lucrurile pe care le fac bebelusii dupa ce se nasc, cum ar fi sa manance, sa doarma si chiar sa-si suga degetul. Copiii mai mici pot avea nevoie sa fie asigurati ca bebelusul este in siguranta si confortabil in uter.
Cu copiii de varsta scolara, puteti face acelasi lucru. Intrebati-i ce stiu deja despre locul de unde provin bebelusii si apoi urmati-le exemplul. Aceasta este o varsta buna pentru a introduce un limbaj anatomic precis, cum ar fi uterul in loc de burta.
Utilizarea vocabularului stiintific
In cazul copiilor mai mari, puteti, de asemenea, sa explicati elementele de baza ale sexului cand un penis depune sperma in vagin, care ajunge la un ovul, iar cei doi se unesc pentru a forma un embrion. Asigurati-va ca discutia este adecvata varstei, prezentand si alte modalitati de creare a familiilor, cum ar fi cu ajutorul unui medic, adoptia sau maternitatea surogat.
Utilizati raspunsuri scurte, directe
Cheia pentru a raspunde la orice intrebare de acest gen este sa ascultati cu atentie si sa identificati exact ceea ce va intreaba copilul. Cand vine vorba despre cum sa explici sarcina si nasterea unui copil, ramai la subiect si expune faptele intr-un mod clar si concis.
Copiii mai mici vor dori probabil doar faptele, in timp ce adolescentii pot avea intrebari mai complexe despre sex, relatii, sarcina si nastere. Pe masura ce copiii cresc, puteti adauga mai multe detalii pentru a sprijini o intelegere mai profunda a acestor subiecte. Depinde de dumneavoastra, ca parinte sau tutore, cat de mult doriti sa aprofundati subiectele, dar sa urmati exemplul copilului este un bun punct de plecare.
Sfat
Desi sexul, sarcina si nasterea nu sunt motive de rusine, reamintiti-i copilului sa nu discute despre aceste subiecte cu alti copii.
Alegeti cuvintele cu grija
Intelegerea copiilor creste prin diferite varste si etape de dezvoltare. Atunci cand vorbiti, folositi intotdeauna un vocabular care are legatura cu cuvinte si concepte pe care copilul dumneavoastra le foloseste si le intelege deja.
In timp ce un copil de 3 ani si unul de 6 ani pot pune aceeasi intrebare cu privire la modul in care sunt facuti bebelusii, contextul poate fi diferit. Copilul de 3 ani poate dori doar sa stie cum a iesit bebelusul din burta dumneavoastra, in timp ce copilul de 6 ani poate intreba cum se face un bebelus.
Tineti cont intotdeauna de varsta si nivelul de maturitate al copilului atunci cand ii transmiteti informatii despre originea bebelusilor. Folosirea unor cuvinte sau fraze gresite ii poate speria uneori pe copii. Daca sunteti intrebata, de exemplu, cum a iesit bebelusul si explicati cezariana folosind cuvinte precum "taiat", este posibil ca copilul sa se alarmeze.
Acelasi lucru este valabil si pentru decizia de a folosi termeni specifici sau generali. De exemplu, descrierea uterului ii permite unui copil sa inteleaga ca acesta este separat de stomac sau burta.
Impartasiti povesti
Daca aveti nevoie de un sprijin suplimentar, gasiti o carte de educatie sexuala care descrie sarcina si nasterea intr-un mod adecvat varstei. Impartasirea povestilor va poate ajuta copilul sa inteleaga. Cartile deschid usa pentru o conversatie constructiva, raspunzand in acelasi timp eficient si precis la intrebarile copilului.
Copiii sunt curiosi si au adesea o multime de intrebari. Cu cat intrebarea este mai complexa, cu atat este posibil sa fie nevoie sa va ganditi mai mult la ea inainte de a raspunde. Nu ezitati sa ii spuneti copilului ca aveti nevoie de putin mai mult timp pentru a gasi un raspuns bun, dar asigurati-va ca urmariti si duceti pana la capat. Este important sa nu ignorati intrebarile lor.
Fiti incluziv
Atunci cand discutati despre sarcina si nastere, ganditi-va sa le explicati intr-un mod care sa includa toate tipurile de familii, inclusiv parintii LGBTQIA+. Invatati copiii si despre familiile create prin adoptie, surogat si asistenta reproductiva.
Puteti explica faptul ca, desi majoritatea copiilor sunt creati atunci cand sperma din penis intra in vagin si se intalneste cu un ovul in uter, nu toti barbatii au sperma si nu toate femeile au vagin sau uter. Corpul fiecaruia este diferit.
Exista atat de multe moduri diferite de a construi o familie. Uneori, medicii ajuta sperma si ovulul sa se uneasca, astfel incat adultii sa poata avea un copil. Iar uneori, adultii adopta copii facuti in corpul altei persoane. In unele familii, un adult va avea un copil pentru alti adulti care nu pot.
Fiti sincer
Copiii care sunt respinsi pot simti rusine sau jena sau pot crede ca intrebarile lor sunt nepotrivite sau rele. Daca nu pot obtine raspunsuri sincere de la dumneavoastra, pot cauta (si gasi) informatii gresite de la alti copii, adulti sau de pe internet.
Sursa: https://www.parents.com/how-to-explain-where-babies-come-from-8671021