Sapte lucruri pe care nou nascutul le percepe, iar tu nici nu iti dai seama

/ / Modificat: 2021-05-30
Sapte lucruri pe care nou nascutul le percepe, iar tu nici nu iti dai seama

Nou nascutii si bebelusii sunt mult mai receptivi decat ai crede, cu toate ca in primele luni de viata vederea lor nu este chiar atat de buna sau ca nu inteleg prea multe din tot ce se intampla in jurul lor. Iata cateva curiozitati despre ce si cum percep cei mici, care va vor ajuta sa stiti la ce trebuie sa fiti atenti in preajma lor.

Inca de la nastere copiii sunt un adevarat "burete"; invata cate ceva din tot ce se petrece in jurul lor, sunt atenti la orice misca si la tot ce se aude si, cand vor fi suficient de mari, vor folosi tot ce au invatat, chiar fara sa vrea. A crede ca micutii nostri nu isi dau seama de mare lucru in primele luni dupa venirea pe lume este gresit. Studiile au aratat ca nou nascutii sunt capabili sa perceapa o multime de lucruri care te vor surprinde.

Chipul mamei este inconfundabil

Desi un nou nascut nu vede prea bine, totul pare construit din lumini si umbre si este alb-negru, in toata aceasta ceata orice copil recunoaste chipul mamei, datorita instinctului sau de supravietuire. Este, evident, ajutat si de sunetul vocii ei, totul creand un tablou al persoanei care il va ajuta sa supravietuiasca acum, cand el nu poate avea grija de el.

Incetul cu incetul, pe masura ce vederea se imbunatateste, va invata sa perceapa lumini si umbre, siluete si abia apoi va reusi sa isi focalizeze privirea pe anumite obiecte.

Bebelusii recunosc mirosuri

Copiii invata anumite arome inca din burtica mamei si mirosul este cel mai dezvoltat simt pe care il au la venirea pe lume. Primul miros pe care il recunoaste un bebelus este cel al mamei, persoana care l-a gazduit timp de 9 luni si care are si acum grija de el. Motivul este tot instinctul de supravietuire, care il face pe nou nascut sa recunoasca sursa de hrana si care, in timp, il va invata sa recunoasca mirosurile placute si pe cele care il deranjeaza.

Nou nascutii recunosc vocea mamei

Inca din primul trimestru de sarcina auzul bebelusului incepe sa se dezvolte, iar el identifica tonul vocilor mamei si tatalui. Desi nu aude, efectiv, mare lucru, vocile ii devin familiare inca din perioada intrauterina, iar dupa nastere bebelusul va fi capabil sa isi identifice mama, dar si tatal, datorita tonului si ritmului de vorbire.

Bebelusii invata sa recunoasca obiectele bagandu-le in gura

Tot datorita instinctului de supravietuire si principalei forme de manifestare a acestuia - mancatul - toti copiii baga in gura tot ce se poate, de la manute, la hainute si paturici, la jucarii si alte obiecte ce le sunt lasate la indemana. Astfel ei invata texturi s gusturi, asa ca tocmai de aceea este indicat sa nu lasi in proximitate lucruri pe care le-ar putea inghiti sau cu care s-ar putea sufoca.

Bebelusii simt proasta dispozitie a mamei

Timp de 9 luni, puiul de om traieste in acelasi ritm cu mama. Tocmai de aceea, intre ei ramane o legatura aproape extrasenzoriala si dupa nastere. Nou nascutul poate identifica proasta dispozitie a mamei din tonul vocii si chiar din ritmul in care ea respira.

Bebelusii retin si imita gesturile parintilor

Desi nu te vad bine, nu inseamna ca bebelusii nu iti intuiesc gesturile. Ei sunt atenti la tot ce misca si, cand stadiul de dezvoltare le va permite, te poti trezi ca imita anumite gesturi si comportamente pe care habar n-aveai ca le-a inteles.

Bebelusii simt dragostea

Desi nu stiu ce inseamna iubirea, sentimentele, micutii le invata inca din primele ore de viata. Grija, vorbele blande, tonul cald, caldura corpului atunci cand ii tinem in brate, atentia pe care le-o acordam, mangaierile, zambetele - toate acestea sunt dragoste, chiar daca ei nu inteleg ce le spunem.

Taguri Nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre