Semne ca bebelusul tau este pregatit sa fie antrenat sa faca la olita

/ / Modificat: 2024-06-26
Semne ca bebelusul tau este pregatit sa fie antrenat sa faca la olita

Poate ca tu esti gata sa renunti la scutece, dar copilul tau mic este? Iata care sunt semnele comune pe care le vei observa atunci cand micutul tau este pregatit sa invete sa faca la olita. 

Semne ca bebelusul tau este pregatit sa fie antrenat sa faca la olita

Exista o serie de semne care iti vor arata ca cel mic este pregatit sa renunte la scutece. Asa ca incearca sa uiti ca bebelusul vecinului tau, de exemplu, a fost invatat la olita super rapid la varsta de 2 ani si concentreaza-te pe semnalele transmise de propriul tau copil.

Iata cateva dintre semnele comune care ar putea indica faptul ca micutul tau este pregatit sa spuna adio scutecelor o data pentru totdeauna:

Schimbi mai rar scutecele

Schimbi mai putine scutece decat o faceai inainte? Pana la varsta de aproximativ 20 de luni, copiii fac pipi atat de frecvent incat sa te astepti ca ei sa isi controleze vezica este probabil nerealist. Dar un copil mic care ramane uscat timp de cel putin doua ore in timpul zilei este, teoretic, pregatit din punct de vedere fizic sa incerce sa se antreneze.

Poate urma instructiuni simple

Daca „adu-mi, te rog, acea carte” sau „tine aceasta jucarie” au ca rezultat actiunea corecta din partea copilului tau mic, inseamna ca este capabil sa urmeze indicatii simple - iar acesta este inca un semn ca este pregatit sa faca trecerea la olita. 

Copilul da dovada de independenta

Cel mic cere sa incerce lucruri noi? Fie ca este entuziasmat sa se hraneasca singur, sa alerge si sa sara sau sa arunce o minge, o dorinta puternica de independenta ar putea fi un alt semnal ca poti incep sa-l antrenezi sa-si faca nevoile la olita.

Faptul ca vrea sa stea pe olita ca fratele sau mai mare este un alt indicator ca este pregatit sa fie antrenat la olita.

Isi face nevoile la aceeasi ora

Cand copilul creste, in jurul varstei de doi ani, incepe sa-si faca un program. Vei observa ca acesta va incepe sa faca treaba mare cam in jurul aceleiasi ore. Fie se intampla dimineata, dupa ce se trezeste sau dupa micul dejun, fie dupa somnul de pranz. Acesta este un alt indicator al faptului ca este pregatit sa fie antrenat sa-si faca nevoile la olita.

Este interesat de acest proces

O mica „umbra” care te insoteste atunci cand intri in baie pentru a folosi toaleta ar putea fi un alt indicator al faptului ca cel mic este pregatit sa mearga la olita.

Te anunta ca urmeaza sa faca pipi si/sau caca

Abilitatile verbale imbunatatite, chiar daca sunt inca doar un limbaj de copil mic, se pot observa in momentul in care pot comunica anumite nevoi, precum: vreau apa, fac caca, fac pipi etc. In momentul in care cel mic te anunta ca urmeaza sa-si faca nevoile este un alt semnal ca este pregatit pentru antrenamentul la olita.

Nu-i place sa fie ud sau murdar

La un moment dat, majoritatea copiilor mici trec printr-o etapa (trecatoare) in care au aversiune fata de mizeria personala - sunt deranjati de firimiturile ratacite si de degetele lipicioase si, da, dornici sa scape cat mai repede de scutecele murdare sau ude.

Daca si copilul tau manifesta o aversiune fata de scutece, este ocazia perfecta pentru a incepe antrenamentul la olita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Olita bebelusi Cum inveti copilul la olita Olita

Articole recomandate

Citeste si despre