Timiditatea bebelusului devine o problema pentru parinti atunci cand micutul lor se ascunde sau refuza sa comunice cu oameni nu-i cunoaste. Este insa timiditatea bebelusului o problema ingrijoratoare? In primele luni de viata, timiditatea se poate manifesta natural, cauzata de instinctul de conservare care ii face pe micuti sa evite strainii.
Semnele pe care parintii le vad la copil nu sunt insa intotdeauna ingrijoratoare. Daca totusi timiditatea micutului tau a devenit o problema, afla care sunt cauzele acestui comportament si cum il poti schimba.
Timid sau introvert?
La o varsta frageda, copilul nu are o viata interioara asemanatoare celei ale unui adult, astfel incat sa merite epitetul "introvertit".
Cand este expus la stimuli sociali in exces, copilul poate suferi de timiditate temporara, un pas firesc in procesul de dezvoltare al micutului tau.
Daca insa micutul tau este ingrozit de situatiile si persoanele noi si isi manifesta evident discomfortul, cere parerea unui specialist.
Foto: mi9.com
Cauzele timiditatii
Una dintre explicatiile posibile pentru timiditatea la bebelusi, este mostenirea genetica a acestei trasaturi. Indiferent daca ai fost si tu un copil timid sau nu, comportamentul pe care il observa micutul tau il poate influenta.
Retragerea din situatii sociale poate fi un raspuns si la lipsa de control pe care micutul o simte fara de mediul inconjurator. Parintii hotarasc totul in primii ani de viata si copilul isi petrece o mare parte din timp simtindu-se neajutorat si neinteles, chiar si dupa ce incepe sa vorbeasca.
Stimularea puternica a simturilor copilului, de exemplu intr-o incapere plina de oameni, cu lumini si zgomote puternice, poate fi una dintre cauzele acestui tip de comportament.
Cum poti incuraja bebelusul sa depaseasca timiditatea?
Pentru a-l ajuta pe micutul tau sa depaseasca timiditatea, ai la dispozitie cateva solutii simple. Socializarea cu cat mai multi oameni de la o varsta frageda este folositoare si-l obisnuieste pe micut cu prezenta strainilor, de care se va teme mai putin.
Incurajeaza-l sa se joace cu alti copii si du-l pentru cateva ore intr-un colectiv inainte sa implineasca varsta de un an.
Cand scopul este sa convingi copilul sa schimbe un comportament, forta si reprosurile nu ajuta cu nimic. Incurajeaza-l pe micutul tau atunci cand socializeaza cu alti copii sau cu adulti. Nu te incrunta la el, nu tipa si nu-l critica atunci cand refuza sa face aceste lucruri, nu-l va ajuta cu nimic.
Reactiile altora fata de copil sunt insa la fel de importante ca ale tale. Roaga-i pe toti cei care vin in contact cu micutul tau sa-i respecte spatiul personal. O experienta traumatizanta acum se poate transforma intr-o anxietate greu de invins mai tarziu.
Foloseste jucariile preferate ale copilului pentru a-l incuraja sa interactioneze cu altii in situatii sociale, fara sa-l grabesti prea mult. Micutul are nevoie de timp pentru a se obisnui cu o persoana noua si daca ii sunt incalcate toate dorintele atunci cand strainul este prezent, va ajunge sa asocieze numai lucruri rele cu socializarea cu strainii. Timiditatea bebelusului s-ar putea astfel transforma intr-o adevarata problema.