10 intrebari despre fontanele

/ / Modificat: 2018-11-29
10 intrebari despre fontanele

Fontanelele ajuta in momentul in care bebelusul iese din burta mamei. Dupa aceea, medicul pediatru va monitoriza evolutia, important pentru a detecta posibilele probleme osoase sau neurologice.

Ce sunt fontanelele?

Acestea sunt cele mai largi deschideri care separa oasele de craniul nou-nascutului. Permit oaselor capului sa se suprapuna reciproc la nastere, pentru a facilita iesirea copilului si pentru a se extinde astfel incat creierul sa ajunga la dimensiunea normala.

Cate si cum sunt fontanelele?

Exista sase, dar numai cea anterioara este palpata (romboida si situata intre frunte si coroana) si cea posterioara (se vede la copiii prematuri, este triunghiulara si se afla intre coroana si fundul gatului). Toate sunt moi, plate sau usor scufundate la atingere. Unele sunt latente.

De ce trebuie sa fie monitorizate?

Aceasta este etapa in care cresterea copilului este accelerata. Observarea periodica de catre medicul pediatru a evolutiei si inchiderea fontanelelor este esentiala pentru confirmarea dezvoltarii normale a copilului si pentru detectarea posibilelor anomalii neurologice si mentale.

Cand trebuie sa se inchida fontanelele?

Fontanelul anterior (cel mai mare) se inchide, de obicei, intre 7 si 18-19 luni de viata. Cu toate acestea, poate fi normal ca inchiderea sa continue dupa 4 luni sau sa fie amanata pana la 24. In ceea ce priveste fontanelul posterior (mic), este normal sa se inchida in primele 2 sau 3 luni de viata.

Se poate controla procesul de dezvoltare a fontanelelor?

Pentru a favoriza acest proces, trebuie sa urmezi instructiunile medicului de hrana si ingrijire pentru bebelus: dieta echilibrata, hidratare constanta, plimbari zilnice in aer liber, administrarea vitaminei D in timpul primului an de viata, monitorizarea periodica si vizitele de rigoare la pediatru.

Ce se intampla daca fontanelele se inchid inainte?

Indica faptul ca aceasta crestere a oaselor craniului a fost inhibata, astfel incat dimensiunea craniului este redusa, ceea ce, la randul sau, impiedica dezvoltarea normala si expansiunea creierului. Osificarea timpurie a fontanelelor poate fi un simptom al diferitelor patologii (craniosinostoza primara, talasemie, etc.).

Daca se inchid prea tarziu?

Daca dupa 18 luni fontanelele sunt inca deschise, medicul pediatru ar trebui sa le evalueze, deoarece ar putea indica riscul de rahitism. Aceasta poate insemna, de asemenea, o intarziere a dezvoltarii osoase sau existenta unor conditii cum ar fi hemoragia intracraniana, hidrocefalie sau hipotiroidism, printre altele.

Fontanelele nu trebuie atinse?

Nu, pentru ca este o zona vulnerabila si trebuie evitate loviturile, miscarile bruste si sa nu fie apasate. Este ceva ce numai pediatrul ar trebui sa faca pentru a le examina. In orice caz, le poti atinge si poti spala bebelusul pe cap fara frica, pentru ca sunt bine protejate de tesutul care le inconjoara.

De ce se umfla?

Este normal cand copilul plange, tuseste sau varsa. Cu toate acestea, daca copilul este relaxat si are febra, somnolenta sau este agitat, fontanele sale raman infundate. In acest caz, consulta pediatrul. Acesta poate fi un simptom al acumularii de lichide in creier, meningita sau exces de vitamina A, printre alte cauze.

Ce indica faptul ca fontanelele par infundate?

Faptul ca bebelusul are aceasta zona scufundata poate indica probleme de deshidratare sau malnutritie. In acest caz, copilul poate avea si alte simptome, cum ar fi diaree sau probleme digestive.

Taguri Fontanela Inchidere fontanela Dezvoltare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre