Cresterea in greutate a sugarului

/ / Modificat: 2013-12-27
Cresterea in greutate a sugarului
Intrebare:

- Am nascut acum 8 luni si 2 saptamani un baietel de 3.250 kg. Acum are 7.500 kg si mi se pare ca nu mai ia in greutate. Este normala greutatea lui la aceasta varsta?

Raspuns:

Cresterea in greutate a sugarului in primul an de viata se face astfel: in primele 4 luni cate 750 g/luna, urmatoarele patru luni cate 500 g/luna iar ultimele patru (de la 8 la 12 luni) cate 250 g/luna.

Sau altfel: greutatea de la nastere se dubleaza la 4 luni si se tripleaza la 12 luni. Acestea sunt insa niste valori medii, orientative; fiecare copil are ritmul lui propriu de crestere care este influentat si de factori constitutionali.

Greutatea ideala

Daca ar fi sa luam in considerare ca parametru al dezvoltarii, numai greutatea corporala, atunci greutatea ideala al unui copil de 8,5 luni cu greutatea la nastere de 3250g, ar fi de 8375 g, ceea ce inseamna ca baietelul dumneavoastra are un deficit ponderal de 10% si se situeaza la limita dintre copil subponderal si malnutritia de gradul I.

Insa, greutatea corporala nu este singurul parametru care trebuie avut in vedere in aprecierea starii de nutritie a sugarului: aceasta trebuie corelata cu talia, evolutia curbei ponderale (stationara, ascendenta sau descendenta), prezenta sau absenta tesutului adipos pe abdomen, torace, membre si fata, aprecierea pliului cutanat.

De asemenea trebuie avute in vedere starea tegumentelor, troficitatea si tonusul muscular, activitatea motorie si neuropsihica, toleranta digestiva si reactivitatea imunologica (rezistenta la infectii).

Asadar, baietelul dumneavoastra are o greutate mai mica in raport cu varsta, dar pentru a afla in ce masura acest fapt este patologic si pentru a determina cauzele acestui deficit ponderal trebuie sa fie consultat de catre medicul pediatru.

Taguri Greutate bebelus Bebelus Greutate copil

Articole recomandate

Citeste si despre