Poate ca nu isi pot aminti mereu primii ani din viata, insa bebelusii incep sa memoreze inca de la varsta de trei luni.
Cad ne gandim la copilarie, cu siguranta putem revedea clar cu ochii mintii multe momente frumoase. Si, totusi, este dificil sau chiar imposibil sa rememoram lucruri din frageda pruncie, din primii ani ai vietii. Acest fenomen se numeste amnezie infantila, iar specialistii au reusit sa il explice gratie mai multor studii.
Chiar daca un copil nu are amintiri din primii ani de viata, nu inseamna ca in acea perioada creierul nu a inmagazinat nimic; de fapt, acesta a pastrat vii doar acele lucruri cu adevarat utile in viata, pentru supravietuire: cum sa mananci, cum sa respire, cum sa comunici, cum sa te deplasezi etc.
Cand intra memoria in functiune
Un studiu arata ca bebelusii incep, efectiv, sa memoreze lucruri, inca de la varsta de trei luni. Publicata in revista Current Biology, cercetarea a cautat sa raspunda la o intrebare care i-a macinat pe multi: de ce, daca nu ne amintim nimic din primii ani de viata, reusim sa invatam si sa retinem atat de multe informatii importante, precum limba materna sau mersul?
Datele acumulate de autorii studiului au condus spre concluzia ca, desi in acea perioada hipotalamusul nu este complet dezvoltat, reuseste sa stocheze informatii vitale, care raman cu noi toata viata.
De ce este important sa vorbesti cat mai mult cu copilul
Conform studiului, bebelusii sunt capabili sa memoreze modele vizuale si verbale cu ajutorul carora se stabileste si se consolideaza legatura cu parintii. Desi nu retin detalii specifice din acea perioada, modelele pe care le asimileaza ii ajuta sa invete.
Autorii cercetarii au stabilit ca dimensiunea hipotalamusului, care este un fel de hard disk pe care stocam toate amintirile, se dubleaza in primii ani de viata, pentru ca ulterior sa dezvolte legaturile necesare pentru a ne crea amintiri si a retine experiente din anumite perioade ale vietii.
Chiar daca nu ne putem aminti nimic concret din primii ani de viata atunci cand suntem mari, totul ruleaza undeva in fundal, chiar fara sa ne dam seama.
Acest studiu confirma ceea ce au demonstrat alte cercetari legate de dezvoltarea limbajului, anume ca bebelusul "vorbeste" in gand chiar si inainte de a putea pronunta primele sale cuvinte; tocmai de aceea este important sa le citim micutilor inca din primele luni de viata, sa vorbim cu ei, chiar daca nu par sa ne inteleaga. Pentru ei cuvintele rostite de cei mai mari devin modele de limbaj si comunicare si, cu cat vorbesti mai mult cu un bebelus, cu atat mai repede ar putea incepe sa vorbeasca, la randul sau.