Din primele luni de viata, copilul invata copiind de la parinti, ghidandu-se dupa reactiile lor in diferite situatii.
Acest proces incepe la varsta de 6 luni, moment in care cei mici sunt constienti de toate reactiile emotionale ale parintilor, inclusiv de ras.
Daca tatal prezinta o anumita indiferenta fata de un anumit eveniment si cel mic, probabil, se va manifesta la fel. Pe de alta parte, daca parintii rad cu voce tare, copiii vor fi fascinati si vor repeta acelasi lucru.
Un studiu publicat de Asociatia Britanica de Psihologie (BPS), efectuat de o echipa de experti arata ca, la varsta de 6 luni, un copil nu este inca in masura sa decida daca ceva ii pare distractiv sau nu. Prin urmare, el cauta reactia parintilor si ceea ce este mai fascinant, copiaza.
Modul in care se dezvolta simtul umorului la copil
Pentru realizarea studiului, cercetatorii de la Johnson State College si Universitatea din New Hampshire au ales copiii intre 6 si 12 luni. Toti micutii au participat la experiment impreuna cu parintii lor. Cercetatorii le-au aratat parintilor scene haioase care au starnit rasul acestora.
Copiii au urmarit benzi desenate cu indiferenta, dar dupa ce si-au privit parintii pe care i-au auzit razand, au inceput sa faca si ei acelasi lucru.
In acest fel, se dezvolta simtul umorului, potrivit cercetatorilor. Copiii intre 6 si 12 luni cautau reactia parintilor, iar acest lucru este cunoscut sub numele de "referinta sociala."
Doctorii au descoperit ca, la 6 luni, reactiile copiilor depind, intr-un anumit fel, de reactiile pe care le-au aratat parintii lor, mai ales cand au ras. Bebelusii cu varsta de un an, insa, reactioneaza singuri in fata unor situatii amuzante. Acesti copii nu mai cautau referinta parintilor. Ei au privit cu atentie benzile desenate si au inceput sa rada.
Cercetatorii au concluzionat ca simtul umorului nu se mosteneste, ci se invata.
Rasul este important in cresterea copilului
Umorul este un vehicul foarte interesant si serios de a intelege dezvoltarea sugarilor si, in acest caz, de a intelege referintele sociale.
Potrivit autorilor studiului, parintii devin o sursa de informatii emotionale pentru copii si un vehicul extraordinar pentru dezvoltarea emotionala si sociala a celor mici.
Din toate acestea, apar cateva intrebari: de ce pot fi fratii atat de diferiti? De ce poate cineva sa zambeasca toata ziua si altcineva sa stea posomarat?
Expertii au gasit raspunsul: umorul nu este mostenit, ci invatat, insa cu temperamentul te nasti si aceasta putere limiteaza abilitatea de a dezvolta ceea ce ai invatat, in functie de alti factori, cum ar fi personalitatea, stima de sine sau caracterul tau.
Medicii spun ca exista multe beneficii atunci cand ai o viata axata pe buna dispozitie, deoarece ajuta la atragerea unor situatii si a unor persoane pozitive, in afara de dezvoltarea empatiei copilului, ceea ce il ajuta sa relationeze mai bine cu ceilalti copii.
Buna dispozitie si rasul cresc increderea copilului, incurajeaza inteligenta si il ajuta sa faca fata situatiilor mai grele.
Nu uita sa afisezi buna dispozitie in fata copilului tau, pebtru ca el sa poata copia ce este mai bun de la tine, deoarece esti ghidul lui emotional in primele luni de viata.