Cand incepe bebelusul sa raspunda la propriul nume

/ / Modificat: 2018-12-30
Cand incepe bebelusul sa raspunda la propriul nume

Indiferent de cate ori il strigi, bebelusul nu raspune la propriul sau nume; inainte sa incepi sa te stresezi fara motiv, trebuie sa faci o pauza si sa respiri adanc. Intarzierile cognitive si de dezvoltare pot conduce la acest lucru, dar trebuie sa stii ca nu esti singura mamica ingrijorata din acest motiv.

Cand incep bebelusii sa isi recunoasca numele

Bebelusul raspunde la vocea mamei sale la doar cateva saptamani de la nastere, uneori chiar si mai devreme. Pentru ca tu esti cea care i-a dat nastere, tu esti prima persoana, prima care l-a tinut in brate, prima a cerei voce a auzit-o, asa ca este normal ca tu sa fi si cea pe care o va recunoaste prima. De aceea este bine sa incepi sa vorbesti cu cel mic, adresandu-te lui pe nume.

In primele luni bebelusul tau va raspunde la vocea ta si la familiaritatea sunetelor pe care le folosesti atunci cand ii vorbesti (si mai putin la propriul sau nume).

Daca te intrebi cand anume incep bebelusii sa isi recunoasca propriul nume, trebuie sa stii ca din punct de vedere cognitiv, ii va lua bebelusului cam 6 luni inainte de a incepe sa inteleaga faptul ca numele sau este parte din identitatea sa si sa reactioneze atunci cand este strigat. Pana atunci, bebelusul raspunde in principal doar la vocea ta. In unele cazuri, poate dura mai mult de 6 luni pentru ca bebelusul sa raspunda la propriul nume, dar in jurul varstei de 1 an micutul ar trebui sa reactioneze la auzul numelui sau.

Cum sa il faci sa raspunda cand il strigi pe nume

Iata ce poti face pentru a maximiza abilitatea copilului tau de a raspunde la propriul nume atunci cand este adresat:

Minimizeaza distractiile

Alege o camera fara prea multe jucarii care sa ii distraga atentia atunci cand il strigi pe nume. Asigura-te ca ai mici recompense la indemana pentru momentele cand raspunde atunci cand i te adresezi pe nume si continua sa ii repeti numele, mai tare, de fiecare data pentru a-i atrage atentia.

Scurteaza sesiunile

Repeta frecvent pentru intervale scurte de timp aceste sesiuni in care il strigi pe nume sau i te adresezi asteptand raspuns, pana cand observi ca cel mic reactioneaza in proportie de cel putin 80% din cazuri in medii fara distractii. Apoi adauga noi variatii si activitati ca sa nu se plictiseasca de cate ori si-a auzit propriul nume.

Schimba mediul

Incetul cu incetul, include distractii, alte persoane si alte sunete in mediul in care se afla bebelusul atunci cand il strigi pe nume. Alege o camera cu jucarii sau cu un televizor si continua sa il strigi pana se uita la tine atunci cand ii rostesti numele. Recompenseaza-l atunci cand obtii rezultatul dorit.

Este bine sa i te adresezi celui mic pe nume cat mai devreme; multi parinti si membri ai familiei se adreseaza bebelusilor utilizand porecle sau diminutive ale numelor lor, insa daca stai sa te gandesti, ai petrecut atat de mult timp incercand sa alegi numele perfect pentru bebelusul tau doar ca sa il scurtezi sau sa il strigi altfel?

Un copil care nu raspunde la propriul nume poate fi un semn al autismului, manifestat de majoritatea celor care sufera de acest sindrom, asa ca daca toddlerul tau are mai mult de 1 an si inca nu raspunde atunci cand i te adresezi, ar putea fi un semnal de alerta.

In final, ai rabdare si vei vedea ca odata cu trecerea timpului, cel mic va incepe sa isi recunoasca propriul nume si sa raspunda atunci cand il strigi.

Articole recomandate

Citeste si despre