Majoritatea parintilor stiu cat de important este sa citeasca povesti copiilor lor si, de asemenea, stiu si cat de prielnic este sa inceapa sa le citeasca chiar din primele luni de viata. Poate parea inutil sa ii cititi unui bebelus care nu intelege cuvintele, care nu poate sta locului sau care tinde sa apuce cartea si sa o arunce sau sa ii roada colturile. Desi majoritatea bebelusilor dau semne ca nu sunt interesati de lectura, in realitate ei invata ceva nou cu fiecare rand pe care il cititi.
De ce este important sa ii cititi bebelusului
Parintii sunt incurajati sa le citeasca bebelusilor inca de cum au atins varsta de 4 luni, iar apoi sa continue acest obicei frumos. Este important sa ii cititi copilului atat de devreme, deoarece in creierul sau deja se dezvolta limbajul, iar el este receptiv la cuvintele pe care le aude si le invata fara dificultate, chiar daca nu da semne ca ar face asta. De la nastere si pana la varsta de 6 luni, aveti la dispozitie o varietate de carti pentru bebelusi, inclusiv carti de baie, carti din material moale, carti din lemn, carti muzicale sau cu coperti foarte groase. Sunt foarte multe beneficii care apar atunci cand ii cititi carti bebelusului. Lui oricum ii place compania parintilor, vocile lor, sunetele si tonalitatile, iar citirea unei carti va ofera posibilitatea de a va juca cu propria voce pentru a-i face pe plac micutului. Pe masura ce continuati sa ii cititi, veti observa ca indrageste aceasta rutina, ca se calmeaza, ca face ochii mari, ca zambeste sau ca da din picioare pentru a-si arata entuziasmul. De asemenea, bebelusul va incerca sa exploreze cartea prin intermediul tuturor simturilor sale, asa ca nu ar trebui sa va surprinda daca vrea sa apuce cartea, sa o mestece si sa o roada. Daca incepe sa priveasca in alta parte, sa inchida ochii, sa isi arcuiasca spatele, sa dea nervos din picioare sau chiar sa planga, inseamna ca s-a plictisit, asa ca este bine sa faceti o pauza sau sa incheiati povestirea.
Ce carti sunt potrivite pana la varsta de 2 ani?
Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6-9 luni, sunt cele mai recomandate povestile scurte si simple, cu ilustratii colorate. Optati pentru carti din carton, pe care bebelusii le pot explora cu simturile lor - le pot privi, le pot atinge, le pot inchide si deschide sau le pot mesteca. Pana la varsta de 9 luni, bebelusii par sa recunoasca deja anumite povesti sau imagini. Daca aveti o biblioteca sau un raft cu carti, s-ar putea sa scoata ocazional carti sau sa le atinga, ceea ce inseamna ca deja s-a nascut pasiunea si dragostea pentru carte. Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 9 si 18 luni, cele mai adecvate carti sunt cele cartonate, cu povesti simple, cu poezii cu rime, cu fraze repetitive. Le veti gasi intr-o librarie pentru copii, alaturi de alte carti la fel de potrivite, cum ar fi cele cu imagini cu alti bebelusi, cu peisaje din natura sau cu animale. si acestea din urma se numara printre preferatele copiilor de aceasta varsta. Dupa ce copilul a implinit frumoasa varsta de 1 an, puteti deja sa ii adresati intrebari simple despre imaginile din carte atunci cand ii cititi. Puteti, de exemplu, sa il intrebati „Unde este luna?” pentru a verifica daca micutul arata sau face vreun gest.
De la varsta de 18 luni si pana la implinirea varstei de 2 ani, puteti sa introduceti povesti mai lungi, cu intrigi mai complexe. Din carti nu vor lipsi imaginile, insa cantitatea de text va fi mai mare. La aceasta varsta, umorul este cel mai atragator, care ii captiveaza pe copii, asa ca cititi poezii cu rime, povesti cu tot felul de subiecte amuzante si incercati sa va jucati cu tonul vocii. Chiar daca micutii nu prea au stare la aceasta varsta si tind sa fie mereu in miscare, vor fi atrasi de povestile amuzante si vor dori sa auda ce se intampla mai departe. Puteti sa cautati tot felul de modalitati pentru ca povestea sa il acapareze si mai mult pe copil. Pe langa schimbarea tonului vocii, puteti sa topaiti impreuna la fel ca iepurele din poveste sau sa faceti precum pisica atunci cand vedeti o imagine cu o pisica. in timp ce ii cititi, continuati sa ii adresati intrebari despre poveste, cum ar fi „Cine se ascunde in spatele copacului?” sau „Ce culoare are gardul acestei case?”. Aceasta interactiune si astfel de intrebari ajuta la dezvoltarea abilitatilor de gandire si de limbaj ale copilului.