Coordonarea mana-ochi la bebelusi

/ / Modificat: 2013-03-25
Coordonarea mana-ochi la bebelusi

Coordonarea mana-ochi este o aptitudine care sta la baza mai multor abilitati esentiale pe care le dezvolta bebelusul in timpul copilariei: scris, citit, jucat etc. Bebelusul are o abilitate innascuta de a apuca obiecte sau lucruri din jur cu manutele, insa o face instinctual sau din reflex. Incepand cu varsta de 3 luni, este apt sa apuce cu mai multa precizie si control obiectele din jur, insa coordonarea mana-ochi este o abilitate pe care o poate stapani abia in jurul varstei de un an.  

Reflexul de apucare a obiectelor la bebelusi

Coordonarea mana-ochi se refera la abilitatea copilului de a apuca obiectele cu precizie, concentrare si viteza si de a executa miscari motorii ale mainilor si degetelor dupa perceptia vizuala. Reflexul de apucare este innascut la copii.

Poti observa cu usurinta cum un nou-nascut iti poate strange instinctiv degetul daca il apropii de manutele lui sau cum prinde paturica sau hainutele. Pana la varsta de doua luni, miscarile de apucare a obiectelor sunt involuntare si provin din reflex, adica nu sunt controlate de copil.  

Cand se dezvolta coordonarea mana-ochi la bebelusi?

Coordonarea mana-ochi incepe sa prinda contur in dezvoltarea bebelusului incepand cu varsta de 3 luni. Este perioada in care bebe observa cu atentie lucrurile din jurul lui si depune primele eforturi voluntare pentru a le apuca sau prinde. Imbunatatirea coordonarii mana-ochi depinde de dezvoltarea motricitatii fine, dar si a celei grosiere a copilului.

Pana la varsta de un an, bebelusul nu are suficient de dezvoltati muschii necesari pentru apucarea precisa si corecta a obiectelor, in special a celor de dimensiuni mici. La varsta de 4-8 luni, copilul isi imbunatateste abilitatea de a apuca obiecte, insa va fi mai precis in prinderea si manipularea celor mari.

Bebelusul nu poate apuca inca obiecte mici, precum bilute sau jucarii de dimensiuni reduse, deoarece inca nu are formata o foarte buna dexteritate in miscarea si coordonarea degetelor. Vei observa ca daca ii dai in manuta un obiect micut, ii va scapa printre degetele, nefiind capabil sa il tina prea mult timp in mana.

Coordonarea mana-ochi este destul de bine dezvoltata in apropierea varstei de un an. Copilul nu doar ca se poate indrepta sau apleca spre diverse obiecte pentru a le prinde, dar este capabil sa tina in mana si obiecte mici, pe care le apuca intre degetul mare si aratator.

In jurul varstei de 9-12 luni, este momentul in care observi care este mana dominanta a bebelusului. Copilul va manifesta o preferinta pentru una dintre manute, cu care va prinde si apuca obiecte mai des decat cu cealalta. Este perioada care poate indica si mana cu care va scrie.

Cum coordonarea mana-ochi este destul de dezvoltata pana la aceasta varsta, este momentul oportun sa ajuti copilul sa si-o perfectioneze, punandu-i in manute pentru prima oara lingurita de plastic. Lasa-l sa o smotoceasca si sa o exploreze si pe masura ce se familiarizeaza cu ea, arata-i si cum se foloseste. In scurt timp, copilul se va distra singur cu alimentele din farfurie, incercand sa manance singur.

In momentul in care copilul devine sigur pe aptitudinea de a apuca obiecte, va incepe sa se distreze cu ele aruncandu-le, lovindu-le si trantindu-le, din dorinta de a vedea ce se intampla cu ele.

Coordonarea mana-ochi a copilului trebuie stimulata in dezvoltarea bebelusului cu ajutorul jocurilor si a activitatilor prin care il incurajezi sa ridice, sa prinda sau sa apuce obiecte. Cumpara-i jucarii care-l tenteaza sa le manipuleze, sa le prinda si sa le arunce. In acest fel isi va dezvolta motricitatea fina si, odata cu ea, si coordonarea mana-ochi.

In situatia in care dupa varsta de 8 saptamani, nu observi un interes al copilului fata de obiectele din jur, iar pana la 9 luni, nu ridica un degetel pentru a apuca sau tine in manute jucarii, consulta medicul. Este posibil sa existe probleme medicale care il impiedica sa isi dezvolte motricitatea fina.

Tu ce jocuri si activitati intreprinzi cu bebelusul tau pentru a-i dezvolta coordonarea mana-ochi? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre