Un studiu publicat in JAMA Pediatrics arata ca bebelusii care s-au nascut in primele luni de pandemie au tendinta sa ramana in urma la unele capitole in ceea ce priveste dezvoltarea.
Fiecare copil se dezvolta diferit, iar varsta la care face anumite progrese este diferita de la un copil la altul. Cu toate acestea, un studiu publicat recent in JAMA Pediatrics le da de gandit parintilor ai caror copii s-au nascut in 2020. Potrivit cercetarii, bebelusii nascuti in perioada martie-decembrie 2020 s-ar dezvolta mai lent decat bebelusii nascuti inainte de pandemie. Inainte de a incepe sa va ingrijorati, in cazul in care aveti copii nascuti in acest interval, trebuie sa stiti ca studiul nu este unul exhaustiv, ci mai degraba un punct de pornire pentru alte studii ulterioare.
Ce incetineste dezvoltarea copiilor
Cercetatorii care au condus studiul au vrut sa afle daca infectia cu virusul Covid-19 a mamelor in timpul sarcinii ar putea avea legatura cu dezvoltarea neurocomportamentala a bebelusilor pana la varsta de 6 luni.
Rezultatele au aratat ca bebelusii nascuti in primele luni de pandemie prezinta semne ale incetinirii dezvoltarii, indiferent daca au fost expusi sau nu la virusul Covid-19 in timpul vietii intrauterine sau dupa nastere.
Studiul a urmarit dezvoltarea a 255 de copii nascuti in perioada martie-decembrie 2020, din New York. Micutii au fost testati la sase luni pentru a li se verifica repere precum: abilitati sociale, abilitati de comunicare si motorii. Rezultatele au aratat ca bebelusii nascuti in pandemie au obtinut scoruri sensibil mai mici decat bebelusii nascuti inainte de pandemie. Desi suna alarmant, acest lucru nu inseamna ca scorurile vor ramane mici pe termen lung sau ca micutii nu vor recupera la capitolul dezvoltare.
„Este un esantion foarte mic, prelevat dintr-un sistem de sanatate foarte specific din New York, intr-o perioada de timp limitata. Cuprinde o parte foarte mica a pandemiei in randul gravidelor”. a spus Mollie Wood, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord.
Cum poate fi recuperat deficitul
Acest studiu ii poate ajuta pe parinti sa inteleaga de ce copiii lor se dezvolta mai greu, daca este cazul, si ce pot face mamele si tatii este sa mareasca doza de activitati care ii stimuleaza pe copii. Cercetatorii au si o explicatie pentru usoarele intarzieri de dezvoltare ale acestor micuti: faptul ca s-au nascut intr-o perioada in care am avut lock-down dupa lock-down nu avea cum sa ii ajute sa capete abilitati din sfera socializarii. Totusi, acesti micuti au obtinut un scor foarte bun la capitolul comunicare.
Iata, deci, si reversul medaliei: faptul ca au stat mult timp acasa cu parintii, poate ca i-au vazut/auzit pe acestia lucrand de acasa, i-a ajutat pe micuti sa isi dezvolte mai repede abilitatile de comunicare.
Cum poti sa-ti ajuti copilul sa se dezvolte pe plan comunicational, social, cognitiv si psihologic? Iata cateva sugestii pe care le pot aplica toti parintii, indiferent daca au copii nascuti in pandemie sau inainte de aceasta:
Citeste cu voce tare
Cititul ii ajuta pe copii sa isi dezvolte limbajul si imaginatia. Poti schimba intonatia, poti citi pe voci sau facand gesturi amuzante, astfel incat sa faci din aceasta experienta un moment unic alaturi de copilul tau.
Vorbeste cu el cat de mult poti
Asculta-l, povesteste-i cum a fost ziua ta, pune-i intrebari si raspunde-i la ale lui etc.
Iesiti in natura si explorati
Copiii invata cel mai bine vazand si experimentand, nu din carti. Petreceti cat de mult timp puteti in natura, arata-i schimbarile anotimpurilor si ajuta-l sa inteleaga lumea care il inconjoara.
Jucati-va cat mai mult
Copiii au nevoie sa fim prezenti in viata lor 100%, asa ca atunci cand petreceti timp impreuna, fiti implicat in jocul lor trup si suflet.
Muzica, dansul, desenatul, modelatul, orice experienta senzoriala il ajuta pe copil sa creasca si sa acumuleze abilitati de comunicare.
Si nu uitati: daca suspectati ca micutul a ramas in urma cu orice, puteti cere oricand parerea unui specialist.
FOTO: Freepik.com