Un psiholog a popularizat in ultimii ani ideea ca femeile sunt de pe Venus si barbatii de pe Marte. Dar va imaginati cate drumuri ar avea de facut barza prin univers daca asta ar fi adevarat?
Noroc ca este doar o metafora a analizei psihologice a diferentelor dintre sexe, care exista inca de la conceptie.
Creierul baieteilor si al fetitelor functioneaza astfel incat ei se dezvolta diferit fizic, psihic si comportamental. Inca dinainte de nastere baieteii si fetitele au informatii hormonale si genetice care determina particularitatile, cum ar fi inaltimea, culoarea parului, culoarea ochilor, sexul, nivelul de empatie, abilitatile fizicomotorii, printre altele.
In continuare diferentele sunt relevate de studiile neurostiintifice, care nu constituie o dogma, dar care pot defini parametrii ce ii ajuta pe parinti si dascali sa inteleaga de ce baietii si fetele se comporta asa cum o fac.
Creierul este un organ flexibil si este in permanenta dezvoltare, astfel incat, daca la inceput baietii si fetele se nasc dotati cu anumite abilitati, in timp diferentele se echilibreaza.
Particularitati cerebrale la baieti
Studiile au aratat ca baietii au tendinta sa faca primii pasi mai devreme si ca ajung sa se raporteze mai repede si mai bine in spatiu. De asemenea, ei au abilitati care le permit sa fie mai priceputi la jocuri cu cuburi sau de constructie.
Creierul bebelusului contine niveluri de testosteron comparabile cu ale unui barbat de 25 de ani, iar aceasta cantitate mare este responsabila de masculinizarea creierului, adica de utilizarea cu preponderenta a emisferei drepte, responsabila cu rationamentul logic.
Louann Brizendine, doctor in medicina si specializata in neurobiologie si neuropsihiatrie, a scris doua carti care explica diferentele cerebrale intre sexe. Studiile conduse de ea au scos la iveala multe lucruri interesante.
- Baietii tind sa se stimuleze emotional mai rapid decat fetele si atunci cand se agita le este mai greu sa se calmeze.
- Baietii nu mentin contactul vizual si nu privesc fix chipul altor persoane pentru o perioada lunga de timp, cum o fac fetitele.
- Baietii manifesta mai mult interes pentru obiecte in miscare, figuri geometrice, jucarii.
- Baietii par cu preponderenta interesati de jocuri competitive, nu de cele cooperative. Ei prefera sa joace fotbal, sa imagineze batalii sau sa joace jocuri video, in loc sa se joace de-a scoala, de-a doctorul sau jocuri care in general nu implica un castigator.
- Pe masura ce cresc, baietii devin mai devreme interesati de sex, care devine un subiect ce le concentreaza intreaga atentie; explicatia este nivelul ridicat de testosteron.
- In adolescenta copiii nu doar par plictisiti, ci sunt plictisiti cu adevarat, ca urmare a faptului ca centrul de recompensare al creierului lucreaza mai lent si ii face mult mai insensibili la stimuli.
Particularitati cerebrale la fete
Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la National Institute of Health pe un grup de 500 de copii a stabilit ca, desi toti aveau in general aceleasi abilitati matematice, fetele au dat dovada de o mai mare competenta de a memora si de limbaj. Totodata, fetele au o mai buna conexiune intre emisferele cerebrale si de aceea sunt mai sociabile si au tendinta sa vorbeasca mai devreme decat baietii.
Studiile realizate de dr. Louann Brizendine au scos la iveala ca:
- Inca de la nastere fetele sunt interesate sa stabileasca un contact vizual cu altii si sa priveasca alte chipuri.
- Fetele pun accent pe contactul emotional, pe mangaieri, pe rasfat, pe atentia pe care o primesc de la cei din jur si se valideaza pornind de la aceste tipuri de interactiune. In functie de acesti stimuli ele isi dau seama daca sunt apreciate, iubite sau respinse.
- Fetitele au aptitudini pentru a "citi" chipuri si registre vocale. Astfel, isi va da seama ca mama, de exemplu, este sau nu de acord cu un comportament dupa o singura privire sau o simpla schimbare a tonului.
- La fetite, corpul calos al creierului este mai mare, ceea ce se traduce in abilitatea de a face mai multe lucruri in acelasi timp si de a-si asuma diferite responsabilitati fara sa se planga.