Cresterea in greutate a sugarului

/ / Modificat: 2016-08-17
Cresterea in greutate a sugarului

Cresterea si dezvoltarea sugarului in primul an de viata sunt esentiale si trebuie monitorizate constant. De aceea, trebuie sa mergi cu bebe la medic des pentru a-i masura greutatea si inaltimea si pentru a aprecia daca se incadreaza in parametrii normali de crestere si dezvoltare specifici varstei lui. Fa-ti o idee despre cam cat trebuie sa ia sugarul in greutate pana la un an, cum il cantaresti corect si cand este cazul sa iti faci griji!

Cum aproximezi cresterea in greutate a bebelusului?


Fiecare bebelus se naste cu o greutate sau o constitutie corporala diferita. Chiar si asa, medicii pot prezice cresterea in greutate a bebelusului inca de la nastere, pe baza unor parametrii standard (grafic de crestere) care sunt luati in considerare. Exista mai multe metode de prezicere a greutatii. Insa cea mai simpla dintre ele se calculeaza in functie de greutatea sugarului avuta la nastere si varsta lui.

Alina Pop Bogdan, medic rezident, sustine ca in linii mari, cresterea in greutate a unui sugar se calculeaza pe baza urmatorului model:

  • sugarul castiga aproximativ 750g/luna pana la varsta de 4 luni;
  • in urmatoarele 4 luni ia in greutate cam 500 g/luna;
  • in ultimele 4 luni din an, bebe trebuie sa ia in greutate aproximativ 250 g/luna;


Altfel spus, greutatea copilului se va dubla pana pe la 6 luni si se tripleaza pana la 12 luni. Acesta este un model orientativ de aproximare a greutatii sugarului in decursul primului an de viata. Nu inseamna ca fiecare copil va urmari cu precizie aceasta schema. Sa nu uitam ca fiecare bebe in parte are propriul lui ritm de crestere si dezvoltare si ca niciun copil nu seamana cu altul.

De ce factori depinde cresterea in greutate a sugarului?

crestere_greutate_bebelusi

Foto: amazon.com

Multi parinti considera ca greutatea sugarului sau nou-nascutului este influentata doar de hrana pe care o primeste. Desi nutritia este criteriul esential care determina fluctuatia de greutate, ea depinde si de alti factori esential in aprecierea acumularii in greutate:

  • curba ponderala (ascendenta, stationara, descendenta);
  • factori genetici;
  • tesutul adipos de pe diverse zone ale corpului - abdomen, fata si membre;
  • aprecierea pliului cutanat;
  • factori de mediu;
  • masurarea taliei;
  • sex;
  • stare de sanatate etc.


Toti acesti factori influenteaza greutatea micutului. Medicul va stabili daca, in urma istoricului personal, a mostenirii genetice si a particularitatilor medicale, sugarul se afla la o greutate normala pentru varsta lui.

Cantarirea sugarului - cum si cat de des trebuie facuta?

crestere_greutate_bebelusi_obezitate


Multi parinti cantaresc zilnic bebelus, ceea ce nu este indicat. Fie astepti pana la urmatoarea programare la medic, fie il cantaresti la inceput saptamanal, iar apoi la 2 saptamani sau lunar, dar niciodata zilnic sau la cateva zile.

Cantaririle dese te pot induce in eroare, mai ales ca bebelusii au momente si perioade in care stagneaza in greutate, ceea ce te-ar putea ingrijora inutil. Desi in primul an de viata cresterea in greutatea a unui bebe este foarte mare, ea trebuie facuta treptat, chiar si cu perioade de stagnare. Micutul tau nu ia in greutate in fiecare zi.

Bebelusul trebuie cantarit intotdeauna dimineata (inainte de prima masa) sau seara (inainte de baita) si dezbracat complet pentru o estimare corecta a greutatii. Daca il cantaresti prima oara seara, incearca sa mentii mereu cantarirea in aceasta perioada a zilei si sa nu alternezi cu diminetile. De asemenea, incearca sa o faci la aceeasi ora mereu.

Cand trebuie sa iti faci griji?


Chiar daca sugarul are cu cateva grame sub media normala sau peste, nu trebuie sa te ingrijorezi. Aceste fluctuatii sunt firesti, deoarece copilul nu se dezvolta sau creste "ca la carte".

Trebuie sa incepi sa iti faci griji in momentul in care exista diferente mari fata de greutatea normala pentru varsta si dezvoltarea lui si daca exista si simptome asociate cu:

  • lipsa poftei de mancare;
  • paloare;
  • stare generala alterata (este pasiv, letargic, apatic, somnolent);
  • pare slabit.


La polul opus, un copil cu o greutate care depaseste cu mult media normala pentru varsta lui nu este sanatos. Desi parintii prefera sa-si vada copilul mai degraba grasun sau durduliu, decat slab, este contraindicat sa indopi copilul si acesta sa ia prea mult in greutate. Dezvolti un model de nutritie defectuos, care poate avea repercusiuni in sanatatea lui la maturitate.

Taguri Greutate bebelusi Greutate bebelus Greutate copil

Articole recomandate

Citeste si despre