Cand vine vorba de trasaturile fizice ale unui copil, intrebarea „Cu cine va semana?” este una frecventa in randul parintilor. De la culoarea ochilor si a parului, pana la inaltime, aceste trasaturi sunt influentate de o combinatie complexa de gene mostenite de la ambii parinti. In acest articol, vom explora modul in care genetica determina aspectul fizic al copiilor, sprijinindu-ne pe studii stiintifice relevante.
Culoarea ochilor
Culoarea ochilor este determinata in principal de un numar de gene, iar cercetarile recente sugereaza ca nu doar gena OCA2, asa cum se credea anterior, este responsabila de aceasta caracteristica. De exemplu, un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din California a identificat mai multe gene implicate in determinarea nuantelor de culoare a ochilor.
Aceasta variabilitate genetica duce la o gama larga de culori, de la caprui la albastru si verde. De obicei, un copil va mosteni o combinatie de trasaturi de la ambii parinti, iar culoarea ochilor este rezultatul interactiunii acestor gene. De exemplu, daca ambii parinti au ochii caprui, exista sanse mari ca si copilul sa aiba ochii caprui, dar nu este exclus ca o nuanta mai deschisa sa apara, datorita diversitatii genetice.
Culoarea parului
Culoarea parului este, de asemenea, influentata de genetica. Aceasta este determinata de melanina, un pigment produs in foliculii de par. Exista doua tipuri principale de melanina: eumelanina (care produce nuante de negru si brun) si feomelanina (care produce nuante de rosu si galben).
Conform unui studiu publicat in revista „Nature Genetics”, exista mai multe gene care determina nuanta parului, iar combinatia acestora de la parinti poate duce la o gama variata de culori. De exemplu, un copil cu un par blond poate proveni dintr-o combinatie de gene de la parinti cu parul blond si brun, unde genele blonde ar putea avea un avantaj.
Inaltimea
Inaltimea unui copil este un alt aspect care este influentat in mare masura de genetica. Conform unui studiu publicat in „American Journal of Human Genetics”, inaltimea este determinata de sute de gene diferite, iar mostenirea este complexa. De obicei, copiii tind sa aiba o inaltime care se afla in intervalul mediu al inaltimilor parintilor lor.
Studiile au aratat ca, pe langa gene, si factorii de mediu joaca un rol semnificativ. Alimentatia, sanatatea generala si activitatea fizica in copilarie pot influenta dezvoltarea inaltimii. De exemplu, un copil care beneficiaza de o alimentatie sanatoasa si echilibrata, precum si de un stil de viata activ, are sanse mai mari sa atinga inaltimea potentiala mostenita de la parinti.
Alte influente genetice
Pe langa genele mostenite de la parinti, trasaturile fizice ale unui copil pot fi influentate si de alti factori, inclusiv mutatii genetice spontane. Acestea pot adauga un element de imprevizibilitate in ceea ce priveste cum va arata un copil. De exemplu, un studiu realizat de Universitatea din Toronto a aratat ca anumite mutatii pot produce variatii in trasaturile fizice care nu se regasesc in parinti.
Sursa foto: freepik