Cum cantarim bebelusul si cat de des o facem?

/ / Modificat: 2017-02-01
Cum cantarim bebelusul si cat de des o facem?

Cantarirea bebelusului este esentiala pentru monitorizarea dezvoltarii copilului si pentru urmarirea constanta a aportului de greutate. Este o modalitate prin care parintii se linistesc in privinta unor dileme pe care le au in privinta hranirii lui - cand nu stiu daca bebe a mancat suficient, prea mult sau daca acumuleaza suficienta greutate pentru varsta lui.

Greutatea la nastere a nou-nascutului

Un nou nascut trebuie sa aiba in mod normal cam intre 2800 si 4200 g la momentul nasterii. Imediat dupa aceea are loc o scadere de maxim 10% din greutatea de la momentul nasterii. Este firesc sa se intample asta, spun medicii. Pierderile de greutate pot avea loc in primele zile dupa nastere, insa imediat dupa aceea, in urmatoarele 2 saptamani micutul trebuie sa ia in greutate zilnic cam 20 sau 30 de grame.

Cum cantarim bebelusul?

Poti cumpara un cantar electronic sau un cantar pediatric, special pentru bebelusi. Trebuie respectate cateva reguli esentiale de fiecare data cand il cantaresti:

  • sa se foloseasca mereu acelasi cantar; 
  • bebelusul sa se cantareasca la aceeasi ora din zi; 
  • sa fie imbracat la fel, inclusiv cu aceleasi scutece (cel mai bine e sa fie cat mai putin imbracat).

Cresterea in greutate a bebelusului

Ca reper, trebuie sa stii urmatoarele lucruri despre cresterea in greutate a sugarului in primele luni de viata, pana la 1 an:

  • de la 1 la 4 luni, micutul trebuie sa ia in jur de 750 de g/luna; 
  • de la 4 la 8 luni cate 500 de g/luna; 
  • de la 8 la 12 in jur de 250 de g/luna.

Cand trebuie sa cantarim bebelusul?

Primele cantariri ale bebelusului vor fi facute de medici in maternitate. Cand ajungi cu el acasa este bine sa il cantaresti iar si apoi sa repeti procesul o data pe saptamana, si nu zilnic, cum sunt tentati adesea parintii sa o faca.

De ce trebuie cantariti copiii mici in fiecare luna?

Pe masura ce creste, micutul nu va mai fi cantarit atat de des, ci aceasta se va face cam 1 data/luna. Castigul in greutate, lunar si regulat, este semnul cel mai important al sanatatii si al dezvoltarii normale a copilului. Este important castigul in greutate al copilului si nu cat de mare sau cat de mic este copilul in comparatie cu alti copii.

Este important, de aceea, sa cantarim copii mici in fiecare luna. Daca un copil nu câstiga in greutate timp de doua luni, atunci parintii si personalul medical care il supravegheaza, trebuie sã actioneze. Ramanerea in urma poate fi datorata unei boli, alimentatiei neadecvate, sau lipsei de atentie. Paragrafele urmatoare se refera la cauzele cele mai probabile ale unei cresteri insuficiente si la masurile cele mai importante pe care parintii le pot lua, astfel incat copilul sa creasca bine.

Alaptarea protejeaza copilul mic de bolile obisnuite si ii asigura cresterea in primele cateva luni de viata. Este esential sa se administreze copilului toate vaccinurile necesare, in primul an de viata - vaccinarea (imunizarea) completa protejandu-l de boli care cauzeaza malnutritia.

Taguri Greutate bebelus Greutate copil nastere

Articole recomandate

Citeste si despre