Toti parintii asteapta cu nerabdare primele cuvinte ale copiilor. Desi fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, in jurul varstei de 6-7 luni micutii incep sa spuna primele silabe, precum ga-ga, ma-ma, pa-pa, etc.
In urmatoarele luni urmeaza dezvoltarea limbajului. Aceasta difera de la copil la copil. Unii pot incepe rapid sa rosteasca cuvinte intregi, altii abia dupa un an jumate- doi pot ajunge sa rosteasca propozitii simple.
Desi fiecare copil este diferit si trebuie sa-i acorzi timpul necesar sa se dezvolte in propriul ritm, exista cateva trucuri care ajuta la dezvoltarea limbajului copilului.
1. Vorbeste-i copilului mentinand contactul vizual. Priveste-l in ochi, stand la nivelul lui si vorbeste-i pe un ton bland, vocalizand si variind intonatia. Poti imita silabele scoase de bebelus si poti incerca sa-l faci sa spuna noi silabe. De exemplu daca spuna ga-ga, ma-ma, pa-pa, poti repeta alte silabe precum la-la, ta-ta, ba-ba, etc. In acest fel va invata sa pronunte si alte litere mai usor.
2. Foloseste onomatopee, baby-talk (limbajul bebelusului), repeta frecvent cuvinte si fraze, deoarece repetitia ii ajuta sa fixeze conexiunile lingvistice.
3. Citeste povesti impreuna cu copilul. In timp ce "cititi", numiti obiecte, animale, litere sau alte lucruri care apar in poze si arata-i care sunt acestea.
4. Creste-ti expresivitatea atunci cand vorbesti cu micutul tau. Canta-i sau citeste-i ajutandu-te de voci diferite si expresii. Este usor sa insotesti cuvintele cu gesturi, sa exagerezi intonatia. Acest lucru devine atractiv pentru copii care devin mult mai atenti.
5. Canta-i cantece de leagan, cantece de gradinita sau orice alte cantece care-i plac si il relazeaza si amuza. Cantatul pentru bebelus are multiple beneficii pentru amandoi, si nu doar pentru limbajul bebelusului.
6. Joaca-te cat mai mult cu copilul tau. Aceasta este cea mai buna modalitate de a intari legatura cu cel mic. Foloseste jucarii adecvata varstei si evita jucariile si dispozitivele electronice.
7. Nu vorbi in locul lui. Nu-i termina cuvintele. Da-i timp sa incerce sa le spuna. Ii poti repeta cuvintele pe care nu le spune inca, si il poti incuraja sa mai incerce, deoarece va reusi.
8. Raspunde-i inca din primele clipe, chiar daca nu foloseste cuvinte. Bebelusii "vorbesc" deja in mintea lor inainte de a rosti primele cuvinte si vor comunica cu parintii prin zambete, aratand cu degetul sau strigand. Este important sa ii raspunzi copilui si sa nu il ignori. Sa ii pui intrebari, sa ii spui ce se intampla, etc.
9. Ajuta-l sa-si exerseze muschii vorbirii: nu-l intrerupe atunci cand "vorbeste" singur, evita sa-i dai suzeta, schimba-i biberonul cu o cana, permite-i sa manance alimente solide atunci cand se introduce alimentatia complementara (nu ii da doar terci), deoarece mestecatul pune in miscare multiple miscari implicate in articularea sunetelor limbajului.
FOTO: freepik.com