Cum sa-ti ajuti copilul sa renunte la biberon si cani cu paie

/ / Modificat: 2024-09-23
Cum sa-ti ajuti copilul sa renunte la biberon si cani cu paie

Indiferent ce alegi sa folosesti pentru a hrani bebelusul, tranzitia la paharele obisnuite, de marimea unui adult, poate fi o provocare. Unii micuti sunt total de acord, in timp ce altii intampina perspectiva „paharelor pentru copii mari” cu bufnituri si accese de furie. Si cine ii poate invinovati? Ei abia incep sa se obisnuiasca cu ideea de „a fi in viata”. Si acum tu schimbi rutina! Dar trebuie sa se schimbe. Cand vine momentul sa renunti la biberon pediatrul Jason Sherman sugereaza cateva moduri de a proceda.

Cand sa dezobisnuiesti bebelusul de la biberon

Nu exista o regula de aur, dar Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda sa incepi sa va intarci bebelusul de biberon in jurul varstei de sase luni. Scopul este de a reduce incet hranirea cu biberonul si de a finaliza tranzitia la o cana cu pai pana cand micutul tau implineste 12 luni.

„In jurul varstei de 12 luni, copiii incep sa devina atasati emotional de biberonul lor”, noteaza Dr. Sherman.

Sfaturi pentru trecerea la o cana adevarata

Procesul de intarcare a copilului de la biberon si cana cu pai poate fi putin stresant la inceput. Dar timpul si rabdarea ta vor da roade in cele din urma. Dr. Sherman impartaseste cateva sfaturi care pot face tranzitia un pic mai usoara. Pastreaza-le pe cele care functioneaza si lasa-le pe cele care nu functioneaza!

Introdu canile devreme

Dr. Sherman sfatuieste sa ii oferi bebelusului o cana cu pai cu cativa mililitri de apa in timpul unei mese din zi, incepand cu varsta de aproximativ 6 luni, cand bebelusii incep sa manance solide. Ei nu au nevoie de apa la 6 luni si ar trebui sa bea doar putina in fiecare zi. Este vorba mai mult despre minimizarea mizeriei.

Alege-i bauturile cu grija

Apropo de apa, ceea ce pui in paharul bebelusului este la fel de important ca utilizarea lui. Pana la prima aniversare a bebelusului, ar trebui sa ii oferi doar lapte matern, lapte praf si apa. Dr. Sherman spune ca ii poti da cativa mililitri de suc, la nevoie, pentru a combate constipatia. 

Poti face o masa din asta

Pentru a ajuta la tranzitia initiala, Dr. Sherman spune ca ii poti spune copilului ca poate lua biberonul si canile cu pai doar la mese si la culcare (dar nu in pat). In rest, trebuie sa inceapa sa foloseasca o cana.

„Incepe prin a renunta treptat la cescute si biberoane din programul de hranire”, recomanda el. „Daca le au de trei ori pe zi, incearca sa le dai de doua ori pe zi, in schimb.”

Sarbatoreste micile victorii

Dr. Sherman recomanda sa scoti confetti si palarii de petrecere atunci cand copilul mic ia inghitituri reusite din paharul sau de copil mare. „Transformati acest lucru intr-o sarbatoare sau o ceremonie, astfel incat copilul sa se simta bine cand trece mai departe”, spune el.

Supravegheaza utilizarea paharelor deschise

Odata ce ti-ai intarcat cu succes copilul de biberoane si cani (sau odata ce sunteti in proces), este important sa supraveghezi copilul cand foloseste cani de adulti. 

Efectele hranirii cu biberonul prea mult timp

Chiar acum, s-ar putea sa te gandesti: „De ce conteaza cand facem tranzitia copilului nostru la paharele pentru adulti? Nu sunt doi ani o linie directoare arbitrara?”

Ca majoritatea reperelor, poti da sau lua o luna sau doua fara sa iti faci prea multe griji cu privire la progresul copilului. Dar asta nu inseamna ca linia directoare de 2 ani este aleatorie sau neimportanta. Dupa cum explica Dr. Sherman, a lasa bebelusul sa bea dintr-un biberon prea mult timp poate avea consecinte neintentionate.

Autocompatimirea este esentiala

Schimbarea rutinei unui copil este dificila. Foarte grea. Este consumatoare de timp si ingrata. Si, uneori, lucrurile nu vor merge conform planului. Se intampla respingeri in cupa deschisa si regresii. Bebelusii rateaza etape importante. Si nimic din toate acestea nu este o acuzatie la adresa abilitatilor tale parentale.

Nu e putin lucru, dar incearca sa iti acorzi putina gratie. Daca faci tot posibilul pentru a-ti mentine copilul pe drumul cel bun (si fara biberoane si cani), faci ceea ce este mai bine pentru el. Si asta inseamna ca faci o treaba buna.

https://health.clevelandclinic.org/say-goodbye-to-bottles-and-sippy-cups

Sursa foto: freepik

Taguri Biberon bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre