De ce este important ca bebelusul sa petreaca timp pe burtica, in timpul zilei

/ / Modificat: 2022-09-26
De ce este important ca bebelusul sa petreaca timp pe burtica, in timpul zilei

Chiar daca stim ca cea mai sigura pozitie pentru a pune un bebelus la culcare este pe spate, in timpul in care bebelusul este treaz, statul pe burtica are beneficii importante pentru dezvoltare.

Odata ce reusesc sa-si tina singuri capul in sus, expertii recomanda ca bebelusii sa petreaca cateva minute pe zi pe burtica, astfel incat sa inceapa sa exploreze lumea dintr-o pozitie diferita. Poti incepe incet, fara sa fortezi si respectand intotdeauna ritmurile si dorintele bebelusului tau. Daca vedeti ca bebelusul dvs. nu este receptiv sau protesteaza, cel mai bine este sa o lasati pentru o alta zi.

La fel ca si mersul in patru labe sau mersul pe jos, timpul petrecut pe burtica este o faza importanta a dezvoltarii lor, pe care ar trebui sa o incurajam. Exista cel putin cinci motive intemeiate pentru a face acest lucru.

Intareste muschii spatelui si ai gatului

Pozitia culcat pe burta intareste muschii spatelui si ai gatului si, de asemenea, ii permite sa-si sprijine capul in raport cu gravitatia. Tineti cont de faptul ca, capul reprezinta o treime din greutatea totala a bebelusului, iar acesta trebuie sa isi exerseze muschii pentru a-si putea ridica capul. Acesta va fi sustinut mai intai cu antebratele si, pe masura ce capata putere, cu palmele.

Previne plagiocefalia

Asezarea regulata a bebelusilor pe burta este o modalitate de a preveni plagiocefalia pozitionala, o deformare a capului tot mai frecventa la copii.

Craniul bebelusului este inca foarte maleabil, iar dormitul in aceeasi pozitie si ramanerea in aceeasi pozitie pentru cea mai mare parte a zilei afecteaza forma capului. Daca asezam bebelusul pe burtica putin cate putin, vom ajuta la prevenirea dezvoltarii sau accentuarii deformarii.

Incurajeaza tararea (mersul de-a busilea)

Prin intarirea muschilor bratelor, a gatului si a spatelui, pozitia culcat pe burta ii faciliteaza bebelusului sa se tarasca, o faza fundamentala pentru dezvoltarea si autonomia acestuia. Mersul in patru labe este necesar, printre altele, pentru a invata sa mearga si pentru a imbunatati coordonarea motorie, deoarece largeste progresiv campul vizual.

Imbunatatirea abilitatilor lor motorii

Daca asezam bebelusul pe burtica ca parte a rutinei zilnice de activitate fizica, il vom ajuta sa inceapa sa se rostogoleasca, sa se aseze si sa se tarasca, deoarece muschii lui s-au antrenat deja in acest sens. Inainte de a se tari, va incepe sa se rostogoleasca, explorandu-si toate abilitatile motorii. Un exercitiu foarte simplu este sa plasati o jucarie in fata lui, astfel incat sa incerce sa ajunga la ea, sau o carte din panza moale.

Stimularea simturile

Schimbarea posturii obisnuite a copilului ii permite acestuia sa exploreze lumea dintr-un alt punct de vedere. Privind pamantul de aproape, copilul isi concentreaza ambii ochi asupra aceluiasi punct, ceea ce ajuta la consolidarea concentrarii copilului. De asemenea, el experimenteaza senzatii noi atingand pamantul cu palmele. Puteti pune o patura cu diferite activitati si texturi pentru ca el sa vada, sa atinga si sa descopere.

FOTO: freepik.com

Taguri Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre