De ce nu trebuie sa atinga strainii nou-nascutii

/ / Modificat: 2018-10-25
De ce nu trebuie sa atinga strainii nou-nascutii

Probabil ca iti este greu sa gasesti ceva mai pretios decat un nou-nascut, cu pielea lui moale si catifelata, somnoros, mirosind a laptic si a raze de soare, adorabil de perfect.

Cand il privesti, este imposibil sa nu vrei sa il atingi, sa il tii in brate, sa ii mangai obrajorii, sa il saruti cu naduf pe frunte. Dar sa atingi bebelusul altcuiva, indiferent de ce varsta are, fara permisiunea parintelui, este inadmisibil indiferent de situatie.

Pentru ca suntem in plin sezon rece de raceli si gripa, acum este momentul cel mai potrivit sa vorbim despre cat de devastatoare poate fi o simpla raceala pentru un nou-nascut.

Bebelusii nascuti prematur sau cei care au un sistem imunitar nedezvoltat si sunt supusi unui risc crescut de a dezvolta complicatii la afectiuni care ar putea fi considerate banale la prima vedere.

Bebelusi, copii, dar si adulti mor in fiecare an pretutindeni, din cauza complicatiilor aparute in urma gripei. Poate ca tu nu ai febra si poate ca nu te simti rau, insa acest lucru nu inseamna ca nu ai potentialul de a purta germeni periculosi pe care sa ii transmit unui micut care nu este copilul tau, asa ca abtine-te sa il atingi!

Si aici nu este vorba despre bebelusul unui strain, pe care il vezi la coada in fata ta la supermarket, este vorba despre toti bebelusii, chiar si cei ai prietenilor tai. Doar pentru ca cineva cunoscut tocmai a devenit parintele unui nou bebelus, nu inseamna ca trebuie sa dai navala peste el, ca sa il smotocesti.

Nicio proaspata mamica nu este fericita cand cineva ii respira bebelusului ei direct in fata! Daca isi doreste ca tu sa tii bebelusul in brate, cu siguranta iti va spune acest lucru explicit, dar daca nu o face, atunci nu presupune ca este in regula doar pentru ca "oh, este adorabil!”.

Daca esti de parere ca imprastiind germenii tai ajuti la intarirea sistemului imunitar al bebelusului, atunci fa asta cu copilul tau, nu cu al altcuiva. Intr-adevar, sistemul nostru imunitar este construit pentru a fi expus germenilor si da, laptele matern contine anticorpi miraculosi care ofera protectie, insa trebuie sa tii cont de faptul ca nu toti bebelusii sunt hraniti la san si nici nu este nevoie sa incepi sa le intaresti sistemul imunitar imediat ce vin pe lume.

Mai mult, paracetamolul nu este recomandat bebelusilor cu varste mai mici de 2 luni, iar ibuprofenul poate fi prescris doar dupa 6 luni, ceea ce face ca tratarea unui nou-nascut in situatia in care se imbolnaveste sa nu fie cel mai usor lucru din lume.

Desigur, exista parinti care nu au nicio problema sa se plimbe cu nou-nascutul prin cele mai aglomerate zone posibile si sa lase pe oricine sa il tina in brate, sa ii pupe manutele (pentru ca mai apoi cel mic sa si le bage in propria-i gura), sa il dezmierde si sa il atinga dupa pofta inimii.

Si tot asa, exista mamici care nu isi doresc sa riste sanatatea micutului doar pentru ca altcineva sa isi satisfaca pofta inimii si sa ii atinga nepretuitul bebelus. Indiferent de care parte a baricadei te afli, in special daca esti parinte la randul tau, invata sa respecti regula de aur atunci cand vine vorba de copilul altei persoane si nu il atinge fara permisiune, oricat de irezistibile ti s-ar parea falcutele lui!

Taguri Bebelus Sistem imunitar Sistem imunitar bebelusi Gripa

Articole recomandate

Citeste si despre