Este clar ca, ceea ce suntem ca adulti, este determinat de experientele si trairile interminabile pe care le-am avut de-a lungul vietii. "Eu sunt eu si circumstantele mele," a spus filosoful Ortega y Gasset.
Un studiu dezvaluie ca primul an de viata al micutului are un impact profund asupra copilului, iar tot ceea ce traieste in primele 12 luni ii va influenta viata de adult.
Foto: reiakvam.no
Primul an de viata al copilului influenteaza viata de adult
Cateva studii asupra creierului si evolutiei celui mic intr-un mediu dat coroboreaza aceasta teorie: primul an de viata influenteaza felul in care va fi ca adult.
- Hallan Hurt, un neonatolog din Philadelphia, a condus un studiu bazat pe pagubele cauzate de mamele dependente de copiii lor. A comparat doua grupuri de copii de 4 ani, toti din familii defavorizate. Un grup a fost expus la droguri si un altul nu. Datele au relevat: ambele grupuri au avut un IQ mai mic decat media. Dintre toti, cei cu cel mai mare coeficient de inteligenta au fost cei care au avut parte de cea mai buna ingrijire si au fost cei mai sustinuti.
- O investigatie efectuata la Universitatea din China privind copilul singur, a relevat ca exista o relatie directa intre mediul familial in care micutul creste si dezvoltarea creierului.
- Alte studii au stabilit ca experienta traita in copilaria lui timpurie are un impact asupra structurii creierului in curs de dezvoltare. Ele raporteaza situatia sociala si economica a celui mic si cresterea creierului sau.
Oamenii de stiinta ne spun, de fapt, despre ipoteza cheii sociale, adica ideea ca experienta sociala a copilului deschide usa dezvoltarii lingvistice, cognitive si emotionale.
Dezvoltarea copilului in primii ani este spectaculoasa, invata cele mai multe lucruri. In doar cateva luni invata sa vorbeasca, sa mearga, sa se plimbe, sa deseneze, sa manance.
Toate aceste lucruri vor contura viitorul copilului, potrivit specialistilor, motiv pentru care stimularea in copilarie este atat de importanta si, mai ales, sa creasca intr-un mediu cu o legatura familiala puternica. Este esential ca cel mic sa se simta iubit si protejat pentru a putea dezvolta competente si abilitati care il vor ajuta in viata sa de adult.
De ce este atat de important sa fii atasat de copil
In primele luni de viata, cand copilul nu poate vorbi cu tine si interactioneaza doar prin plans si ras, nu este atat de important ce spui sau faci, pentru ca el nu isi va aminti. Ei bine, expertii sustin altceva: exista doua tipuri de atasament si, pe masura ce il exerciti din prima zi a vietii copilului, tot asa va fi si el ca adult:
- Atasamentul sigur: daca parintii sunt afectuosi, protectivi si atenti la nevoile copilului, el va creste si va fi un adult sigur pe el, cu o buna stima de sine, va fi autonom si cu abilitati sociale bune.
- Atasament nesigur: daca parintii nu isi manifesta grija in privinta celui mic, au o atitudine negativa fata de el si nu-i acorda afectiune si siguranta, vor incepe sa apara probleme pe termen mediu si lung precum stresul, depresia, anxietatea, furia sau ostilitatea.
Toate legaturile pe care le stabilesti cu copilul tau, inca din primele zile, pun bazele viitorului adult, chiar daca nu vorbeste, nu te intelege si este o idee pe care trebuie sa o ai mereu in vedere.