Dezvoltarea copilului de la nastere pana la 2 ani. Recomandari pentru parinti!

/ / Modificat: 2016-09-07
Dezvoltarea copilului de la nastere pana la 2 ani. Recomandari pentru parinti!

In primii doi ani de viata, bebelusul tau isi dezvolta capacitatile motorii si senzoriale, invatand incet, incet sa-si coordoneze corpul si sa comunice cu restul familiei.

Aceasta perioada este, de fapt, un moment de tranzitie de la stadiul de sugar la cel de copil mic. Transformarile prin care trece copilul vizeaza atat dezvoltarea fizica, dar si pe cea mentala, emotionala si sociala.

Pana la doi ani, cel mic invata sa utilizeze limbajul articulat, sa mearga singur si sa isi foloseasca simturile pentru a se orienta.

Dezvoltarea intelectuala

- Pana la varsta de 2 ani, copilul invata explorand lumea prin intermediul simturilor, in special cu ajutorul gustului si al simtului tactil. Atingerea si gustarea obiectelor sunt cele mai comune metode de a experimenta. Copiii mici lovesc obiectele, trag de ele, le arunca, le scutura si le duc la gurita.

- Este varsta la care copilul incepe sa caute dupa diverse obiecte. Prin urmare, ascunderea lor nu te va ajuta foarte mult. Micutul este capabil sa gaseasca lucruri ascunse in spatele a doua sau trei obiecte.

- Este foarte important pentru micutul tau sa invete cum se foloseasca obiectele cu intrebuintare zilnica, asa cum este lingura, ceasca pentru baut apa sau pieptanul cu care isi poate aranaja parul.

- Vocabularul copilului ajunge sa cuprinda aproximativ 50 de cuvinte, pe masura ce se aproprie de varsta doi ani. La inceput, el va folosi propozitii scurte, formate din doua trei cuvinte sau interjectii.

- Tot in jurul varstei de doi ani, cel mic incepe da isi aminteasca evenimente recente si sa inteleaga anumite simboluri. Creativitatea lui incepe sa prinda contur. Creierul copilului incepe sa inteleaga notiuni abstracte, iar imaginatia lui devine din ce in ce mai bogata. Antreneaza-i mintea cu jocuri creative si cu carti de povesti ilustrate, pentru a-i asigura o buna dezvoltare cognitiva.

Dezvoltarea fizica

- Primul lucru pe care il invata un bebelus in materie de postura este cum sa isi tina capul. Incet, incet, el deprinde miscarile de rotire a corpului si cum sa stea singur in fundulet. Majoritatea copiilor ajung sa faca aceste lucruri pana la varsta de sase luni.

- Bebelusul invata mai intai cum sa se strecoare, apoi incepe sa se tarasca si sa isi traga corpul in sus. Totodata, experimenteaza mersul in picioare tinandu-se de mobila sau de mainile tale. Treptat, pe masura ce se apropie de varsta de 12 luni, invata sa se ridice si sa faca doi trei pasi fara sa aiba nevoie de sustinere.

- La varsta de doi ani, copilul tau va incepe sa alerge, sa urce si sa coboare scarile de mana cu tine si sa loveasca intr-o minge.

Dezvoltarea aptitudinilor sociale

- In primii doi ani de viata, copilul tau invata sa imite expresii faciale si chiar sa zambeasca in public inainte de a implini trei luni.

- Procesul de invatare a vorbirii incepe cu ganguritul si balbaiala. Treptat, micutul tau invata cum sa spuna cuvinte scurte si sa raspunda la intrebari simple.

- Copilul pana la doi ani se joaca de regula in paralel cu alti copii: langa ei, dar nu impreuna cu ei.

Dezvoltarea emotionala

- Plansul este principalul mijloc de comunicare al copilului, in primii doi ani de viata. Cel mic va plange cand ii este foame, cand ii este frica sau cand il doare ceva ori il supara un anumit lucru. Ca mama, vei invata treptat sa decodezi corect plansul copilului tau, pentru a veni in intampinarea nevoilor lui.

- In egala masura, micutul tau stie sa zambeasca si sa chicoteasca atunci cand vrea sa ii mai dai sa manance din desertul preferat sau cand doreste sa se joace in continuare cu un anumit obiect. Atunci cand se satura de un lucru, introace capul in alta parte, inchide ochii sau incepe sa planga.

La ce te poti astepta?

Fiecare copil este unic si are propriile probleme, diferite de ale copiilor din alte familii. Cu toate acestea, parintii se pot confrunta cu probleme similare. Modul in care alegi sa faci fata acestor provocari va avea impact si asupra ta, dar si asupra competentelor pe care copilul tau le va deprinde in timp.

Iata care sunt aspectele pe care le poti stimula si imbunatati:

- Comportamentul si disciplina: invata-l bunele maniere, pentru a deprinde aptitudinile sociale necesare integrarii intr-un colectiv.

- Comunicarea: incurajeaza-l sa socializeze.

- Sanatatea si ingrijirea zilnica: invata-l regulile elementare de igiena.

- Invatarea si pregatirea pentru gradinita: discuta cu el despre lucrurile noi la care se poate astepta.

- Siguranta: explica-i ce pericole exista in jurul lui.

Tu ce probleme ai intampinat in primii 2 ani de viata ai copilului tau? Cu ce provocari te-ai confruntat? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Etape ale dezvoltarii copilului in primele sase luni de viata

Ghid de dezvoltare emotionala a bebelusului pana la un an

Dezvoltarea limbajului la bebelusi, metode distractive si simple

Primul an din viata bebelusului

Primii pasi ai bebelusului

Taguri Dezvoltare bebelusi Dezvoltare bebelusi primele luni Primii pasi bebelusi Jucarii creative Plansul la bebelusi Gangurit bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre