Este normal ca bebelusul meu sa nu planga niciodata?

/ / Modificat: 2019-03-18
Este normal ca bebelusul meu sa nu planga niciodata?

De cand se nasc, bebelusii incep sa comunice prin plans si nu este usor deloc sa descifrezi limba lor. Dar exista copii care nu se manifesta in acest fel. Si este normal sa te intrebi: este ceva in neregula cu micutul meu care nu plange niciodata?

Un copil care nu plange este o provocare pentru mama, deoarece nu va fi usor sa-si dea seama cand ii este foame, ii este frig sau are alte nevoi. Plansul unui copil este principalul instrument de comunicare.

De ce nu plange copilul la nastere?

Se stie ca toti copiii plang automat cand vin pe lume sau cand sunt stimulati de medic. Acest lucru nu este in intregime adevarat, deoarece bebelusii nascuti pe cale naturala sufera de stres. Acest tip de nastere genereaza o trauma micutului care il face sa planga in mod automat si sa-si actioneze sistemul respirator.

Multi copii nu plang atunci cand se nasc pentru ca sunt mai somnorosi si mai calmi. Daca se intampla acest lucru, medicul care a asistat la nastere il va stimula sa planga si sa-si curate imediat caile respiratorii, care sunt inca pline de lichid amniotic.

Copiii nascuti prin cezariana au tendinta de a casca sau tusi mai mult decat sa planga. In lipsa plansului poate fi uneori un semn al unei probleme de sanatate. Din acest motiv, trebuie consultat pentru a exclude orice anomalie.

Neonatologul va trimite copilul la un test Apgar care va evalua, printre alte aspecte, cinci factori specifici ai nou-nascutului:

  • Tonusul muscular
  • Reflectiile
  • Culorarea pielii
  • Ritmul cardiac
  • Efortul respirator.

In functie de rezultate, echipa medicala decide daca este necesar sa conecteze copilul la oxigen.

Cand auzi plansul bebelusului la nastere, acesta este un semn ca este intr-o stare buna de sanatate.

Motivele pentru care copilul nu plange niciodata

Fiecare nou-nascut este diferit si poate simti foame sau frig fara a putea sa le exprime prin plans. Daca medicul ti-a spus ca totul este bine, inseamna ca bebelusul abia invata sa foloseasca plansul. Prin urmare, trebuie sa urmaresti nevoile sale. De exemplu, programul de masa, cand este urmatorul pui de somn sau cand a fost schimbat scutecul.

Este primordial si indispensabil ca mama sa invete sa acopere toate nevoile copilului. Trebuie sa interpreteze modul in care comunica si sa raspunda nevoilor sale.

Cum iti dai seama daca copilului ii este foame

Plansul este ultima alegere a micutului, chiar daca ii este foame. Pentru ca intervalele in care mananca sa nu fie prea lungi, fii atenta la cateva miscari si semne:

  • Copilul intoarce capul si incearca sa localizeze sanul. Majoritatea nou-nascutilor cauta instinctiv mamelonul mamei pentru a manca. Observand acest comportament, trebuie sa intelegi ca-i este foame.
  • Daca observi ca micutul se agita sau se misca foarte mult, poate indica faptul ca ii lipseste ceva. Poate ca nu ii este foame, dar are nevoie sa fie schimbat.
  • Un alt mod de a recunoaste ca bebelusul este infometat este daca auzi ca suge ceva cu limba. Este timpul sa manance.

Semne ca bebelusul vrea sa doarma

Pe de alta parte, daca observi ca micutul este tensionat si cu pumnii inchisi isi freaca ochii, vrea sa doarma. Cand casca frecvent sau nu isi poate tine ochii deschisi din cauza greutatii pleoapelor, este, de asemenea, un semn clar ca este timpul sa se odihneasca.

Cum iti spune bebelusul ca trebuie schimbat

Primul semn va fi mirosul fecalelor. De asemenea, daca a trecut mult timp de cand a fost murdarit scutecul, vei observa ca este nelinistit. Pe de alta parte, se va trezi brusc si va deveni furios.

Daca copilul inca nu stie sa comunice prin plans, poti interpreta semnalele sale de comunicare fara lacrimi. Dar, daca te intrebi daca este normal sa nu planga, ar trebui sa mergi la medicul pediatru.

Taguri Bebelus Plans bebe

Articole recomandate

Citeste si despre