Primii pasi ai bebelusului presupun un moment foarte important, atat pentru copil, cat si pentru parinti. In mod normal, bebelusii fac primii pasi undeva la o varsta intre 10 si 14 luni, insa nu te speria daca sugarul tau intarzie sa faca primii pasi, nici daca ii face prea devreme – fiecare copil are propriul ritm!
Tine cont si de faptul ca, la bebelusii nascuti prematur, fiecare etapa de dezvoltare prin care trebuie sa treaca se va amana cu numarul de saptamani cu care s-a nascut mai devreme. De exemplu, daca bebelusul tau s-a nascut cu 5 saptamani mai devreme, asteapta-te sa faca primii pasi cu 5 saptamani mai tarziu decat altii de varsta sa.
Sugarii nu numai ca fac primii pasi la varste diferite, dar o fac si in moduri diferite.
Unii dintre ei vor merge de-a busilea intai, in timp ce altii nu vor arata interes fata de mersul de-a busilea.
In mod normal, un bebelus ar trebui:
- Sa se ridice in fundulet intre 9 si 12 luni;
- Sa mearga de-a lungul marginilor mobilei intre 9 si 13 luni;
- Sa stea singur in picioare, fara ajutor, intre 9 si 14 luni;
- Sa mearga singur in picioare intre 10 si 15 luni.
Fiecare etapa parcursa de bebelus presupune drumul spre primii pasi: puterea de a-si tine capul sus, rostogolirea, sprijinirea pe toate membrele, mersul de-a busilea si mersul sprijinit de mobilier.
Daca se intampla sa invete sa se ridice cu ajutorul mainilor si sa stea in fundulet la 7 luni sau sa mearga la 9 luni, asta nu inseamna ca este ceva iesit din comun, la fel cum nu este nimic rau nici daca nu a facut niciuna dintre acestea pana la varsta de 12 luni.
Cum exersam primii pasi?
Specialistii spun ca facerea primilor pasi nu poate fi grabita, in schimb se poate asigura un mediu confortabil in acest sens, plus recompense pentru fiecare progres pe care bebelusul il face. Ei spun ca daca sugarul este foarte abil in ceea ce priveste mersul de-a busilea si rostogolitul, atunci exista posibilitatea sa se simta conforabil in aceasta etapa si sa mai zaboveasca pana sa treca la mers.
Asigura-te intai ca cel mic are parte de suficient timp pentru joaca, deoarece astfel isi dezvolta musculatura si coordonarea. Apoi ai in vedere ca un sugar are nevoie sa aiba incredere in sine pentur a putea sa evolueze pana la mersul normal. Asa ca stai alaturi de el si fa-l sa se simta in siguranta si protejat de tine. Daca ii va fi frica in vreun fel, mersul va intarzia destul de mult.
Cum ii putem ajuta pe cei mici sa exerseze mersul
- Este indicat sa ii tinem pe cei mici de manute si sa mergem impreuna cu ei, acest fapt ii ajuta;
- Stai in fata lui in genunchi si cu bratele intinse, indemnandu-l sa vina la tine (ai grija ca distanta sa nu fie totusi prea mare);
- Lasa-l ocazional sa se distreze cu premergatorul, insa nu exagera.
Se pare ca cheia spre succes este ca sugarul sa fie foarte motivat sa ajunga undeva anume, deci sa ii fie trezit interesul de catre un obiect sau un loc. Astfel, el va incerca sa ajunga acolo in orice mod si sunt sanse mari sa invete sa mearga.
In jurul varstei de 18 luni, copilul ar trebui sa se descurce bine in ceea ce priveste mersul. Unii dintre ei pot urca si scari (cu ajutor) sau sa doreasca sa dea cu piciorul intr-o minge.
Semne care indica momentul la care bebe va face primii pasi
Daca bebelusul intampina probleme de flexibilitate, acesta este un semn ca primii pasi vor intarzia. Daca atunci cand il tii in brate pe cel mic si il apleci usor inainte el intinde mainile pentru a se sprijini este un semn ca momentul primilor pasi se apropie.
Abtine-te sa cumperi pantofiori pentru bebe pana cand acesta face primii pasi, deoarece specialistii spun ca mersul in fara pantofi ajuta la imbunatatirea echilibrului si a coordonarii.
Daca totusi esti ingrijorata, programeaza o vizita la pediatru pentru a descoperi daca motivele tale de ingrijorare sunt unele fondate.