- Am un baietel de 10 luni. Incepand de la varsta de 4 luni, cand si-a dublat greutatea de la nastere, ajungand la 6 kg, pana la varsta de 7 luni, a luat in greutate doar 150g/lun, avand la 7 luni si jumatate 6,500 kg. I-am facut toate analizele necesare si toate au iesit foarte bine. Acum are 7,5kg, iar medicul pediatru mi-a spus sa-i dau si lapte praf pt ca s-ar putea ca laptele meu sa nu mai fie consistent. Problema este ca de 1 luna ne chinuim sa-i dam lapte praf, dar nu vrea, desi i-am dat mai multe marci. I-am introdus laptele praf in supita (5 masuri de formula la 200 ml) si in iaurt. El mai suge la san pt ca asa e invatat sa adoarma. Suge la san de cca 3,4 ori pe zi. Este vreo problema? Cum pot sa-l fac sa accepte laptele praf? Cat lapte trebuie sa bea un bebelus care tocmai a implinit 10 luni?
Raspuns:La varsta de 10 luni, cresterea in greutate se face in mare masura pe seama alimentelor solide si mai putin pe seama aportului de lapte, cu toate ca sugarul ar trebui sa mai primeasca inca aproximativ 400-500 ml de lapte zilnic, important in principal pentru aportul de calciu.
Trecerea de la laptele matern la formule de lapte, poate fi dificila, deoarece sugarul s-a obisnuit cu gustul laptelui matern; daca acesta refuza sistematic formula de lapte, este mai bine sa nu insistati mai ales daca sugarul primeste inca cu placere laptele matern.
Este adevarat ca laptele matern nu este suficient de consistent ca aliment exclusiv pentru alimentatia unui copil de 10 luni, insa alaturi de alimente solide si variate, corespunzatoare acestei varste, laptele matern este inca un aliment foarte sanatos
Nu este nici o problema in a continua alaptarea la san, cu conditia ca alimentatia sugarului sa se bazeze in principal pe alimente solide, variate, pentru a asigura o crestere in greutate corespunzatoare.
Am sa exemplific in continuare cateva alimente care ar trebui sa se regaseasca in alimentatia unui copil de 10 luni:
- fructe: sub forma de sucuri, piureuri simple sau cu adaos de fainos (cereale) sau branza de vaci, compoturi (zeama si pulpa pasata);
- legume: supa de zarzavat (morcovi, telina, cartofi, patrunjel, pastarnac, spanac, dovleci, rosii, ardei gras, ceapa, fasole verse) imbogatita cu 1-3% fainos si ulei vegetal, piure de legume cu unt si lapte;
- carne: supa de carne, carne de pui sau vita fiarta si fin tocata cu cutitul amestecata cu supa de zarzavat sau piureul de legume, ficat de pasare pasat, perisoare de carne, ciorbita acrita cu bors sau lamaie, carne de peste alb (salau, stiuca, pastrav);
- galbenus de ou fiert si inglobat in piureul de legume;
- iaurt (ideal preparat in casa) cu sau fara fructe sau biscuiti, branza de vaci simpla sau amestecata cu orez pasat sau piure de fructe, sau sub forma de papanasi, mamaliguta cu branza;
- creme fierte, sos alb, smantana;
- biscuiti, aluaturi coapte in casa si daca primeste tartine unse cu unt si ceva dulce.