Simtul tactil apare la bebelus inca din stadiul de embrion si este primul simt dezvoltat la momentul nasterii. Nimic nu este mai placut pentru o mamica sau parinte decat sa-si mangaie bland si afectuos bebelusul, din primul moment in care il tine in brate, dupa nastere. La fel de placut, confortabil si linistitor este si pentru bebelusul tau! Insa atingerile si mangaierile nu contribuie doar la stimularea simtului tactil si la oferirea unui sentiment de siguranta si confort copilului, ci au un impact esential in dezvoltarea lui psihoemotionala!
Dezvoltarea psihoemotionala a bebelusului, stimulata de atingeri si mangaieri
Bebelusul tau se simte cel mai bine si fericit atunci cand il tii in brate, cand iti simte pielea si il atingi. Prin intermediul atingerilor si mangaierilor constante, copilul primeste un raspuns emotional puternic din partea ta: esti acolo, il iubesti, il protejezi, iar el se simte in siguranta in bratele tale.
Relatia afectiva dintre voi este intens stimulata prin intermediul contactului piele-pe-piele si al atingerilor tale parintesti. Putini parinti constientizeaza importanta atingerilor in dezvoltarea psihologica a copilului. Ei mangaie bebelusul din instinct, de drag si datorita iubirii imense pe care o simt pentru el. Insa pentru bebelus, mangaierile si atingerile constituie o nevoie emotionala puternica, sustin psihologii.
Acest lucru inseamna ca mangaierile nu sunt optionale in ingrijirea bebelusului, ci sunt o regula obligatorie, de care parintii trebuie sa tina cont in primele luni de viata. Tine cont de faptul ca bebelusul are nevoie de saruturi parintesti, de atingeri blande, mangaieri afectuoase, pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere social, emotional si psihologic.
Atingerile sunt un mod prin care transmiti dragostea copilului si ii spui ca il iubesti. Cresterea copilului intr-un mediu iubitor si plin de afectiune atrage beneficii in dezvoltarea lui psihoemotionala.
Atingerile si mangaierile au un impact puternic asupra dezvoltarii mai bune a creierului, in primii ani ai copilului. Specialistii sunt de parere ca acestea calmeaza copilul si il ajuta sa creasca intr-un mediu cat mai putin stresant, fiind propice pentru stimularea rapida a functiilor cerebrale si a devoltarii intelectuale.
Tine-ti copilul in brate, cat mai strans la piept, astfel incat sa iti auda bataile inimii si sa-ti simta mirosul pielii. Efectul uimitor de calmant pe care il au mangaierile, sarutarile si atingerile reprezinta hrana pentru dezvoltarea emotionala si sociala a copilului.
Contactul fizic sau atingerile sunt esentiale pentru dezvoltarea emotionala a bebelusilor prematuri. Potrivit specialistilor, atingerea mamei sau a parintilor ofera copilului forta si puterea necesara pentru a lupta si a supravietui. Sansele de supravietuire ale acestora cresc pe masura ce atingerile, mangaierile si imbratisarile copilului sunt mai frecvente - acestea reprezinta un stimulent pentru a creste in greutate si a se insanatosi.
Atingerile si mangaierile sunt esentiale pentru cresterea unui copil puternic si sanatos, cu incredere in propriile forte si cu o stima de sine puternica. Cercetatorii au descoperit ca micutii care sunt crescuti intr-un mediu iubitor si afectuos reusesc sa isi stabileasca mai repede identitatea sexuala atunci cand sunt mici si sa se adapteze mai usor la nou. Acestea contribuie din plin la dezvoltarea sociala a copilului si la imbunatatirea abilitatilor psihoemotionale.
Mangaierile, masajul, gadilatul copilului, saruturile parintesti si tinerea lui pe pieptul tau, in contact fizic direct, reprezinta unele dintre cele mai simple si totodata importante forme prin care poti creste un copil sigur pe el din punct de vedere emotional, fericit si de succes.
Nu ezita sa ii oferi copilului tau, din primul moment de viata, hrana emotionala de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.
Pentru ca puiul tau sa se bucure de fiecare atingere si mangaiere pe care i-o oferi, trebuie sa ai grija ca pielea lui sa fie mereu sanatoasa. Un ajutor in acest sens este unguentul Bepanthen. Acesta intareste functia de bariera naturala a pielii si se recomanda pentru protejarea funduletului lui bebe impotriva eritemului fesier.
Mai cunosti si alte efecte pe care le au atingerile in dezvoltarea psihoemotionala a copilului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!