Stiai ca masajul bebelusilor are o traditie veche, in special in cultura asiatica si in cea africana? Si pe buna dreptate, pentru ca masajul aduce nenumarate beneficii pentru dezvoltarea sanatoasa a celui mic. Acest ritual este un moment de relaxare si de complicitate unic intre parinte si copil, pentru ca sudeaza legatura afectiva, dar nu numai. Masajul ii poate ajuta pe cei mici sa devina constienti de corpul lor si poate sa le amelioreze suferinta cand au colici ori cand le ies dintii, unele dintre cele mai neplacute momente pentru sugari.
Masajul ajuta la calmarea bebelusului in momentele in care plange, din diferite motive. Totodata, daca il masezi inainte de ora de culcare, ii va asigura celui mic un somn mai linistit, dearece contribuie la cresterea secretiei de melatonina, hormon al somnului. Il ajuta sa se coordoneze mai bine in miscari, dar si sa aiba un tonus muscular mai bun.
Cand sa masez bebelusul?
Poti sa incepi sa masezi bebelusul din primele zile de dupa nastere, cand te simti pregatit, ca parinte, sa faci asta. La inceput va dura cateva minute, dupa care, pe masura ce micutul creste, durata sedintelor se poate prelungi. Daca bebelusul da semne ca nu ii place sa fie masat, atunci nu forta momentul, ci incearca din nou alta data.
Alegerea momentului pentru masaj este foarte importanta, pentru ca micutul trebuie sa fie pregatit pentru sesiunea de masaj. Adapteaza-te ritmului sau, urmareste-i reactiile, astfel incat sa faci din aceste momente unele cu adevarat relaxante si placute pentru cel mic. Inainte sa te apuci sa masezi bebelusul, ai grija sa iti speli bine mainile, dupa care pune cateva picaturi de ulei sau de lotiune in palme si incepe terapia de relaxare.
In momentul masajului, creeaza o atmosfera placuta: lumina din incapere sa nu fie prea puternica, iar temperatura sa fie putin mai mare decat in mod normal, avand in vedere ca bebelusul ramane dezbracat. Nu lasa nici factorii externi (radioul, televizorul) sa intervina in momentul unic dintre tine si bebelusul tau.
Sesiunile de masaj nu numai ca il ajuta pe bebelus in procesul de dezvoltare, dar le ajuta si pe mame sa fie mai fericite. Poate fi de ajutor chiar si in cazul mamelor care sufera de depresie postnatala. Masajul este contraindicat in cazul bebelusilor care sufera de febra, in perioada de refacere, daca au suferit o interventie chirurgicala, daca sunt foarte obositi, dar si daca au leziuni cutanate. Masajul poate fi facut pe burtica, pe spate, pe picioare, pe maini si pe talpi, cu miscari usoare.
Johnson's a inteles importanta masajului pentru bebelusi si a creat uleiuri si lotiuni special concepute pentru cei mici. Produsele trec prin cinci etape de testare, inainte sa ajunga pe piata, pentru ca micutii sa se bucure de toata protectia.
Uleiurile si lotiunile pot fi folosite in timpul baitei, cand ii poti masa usor pielea micutului. Scalpul are si el parte de un masaj bland in timpul samponarii. In aceste momente este stimulat simtul tactil, auditiv, olfactiv, dar si cel vizual al micutului, fiind de ajutor in dezvoltarea sa armonioasa.