Influenta televizorului asupra bebelusilor reprezinta un subiect controversat. Unii spun ca televizorul are o influenta negativa asupra lor, in timp ce altii spun ca nu conteaza ce influenta are cat timp parintii oricum isi vor pune copiii in fata televizorului. Cantitatea de programe TV pe care bebelusul tau le vizioneaza, sau continutul acestora, nu ar trebui sa te preocupe pana la cel putin varsta de un an sau chiar mai tarziu.
Pana la 9 sau 10 luni, bebelusul tau vede programele TV ca o lumina incetosata si colorata. Cele mai multe programe TV, chiar si cele destinate special copiilor, au imagini care se schimba prea repede pentru privirea copilului, nepermitandu-i sa se concentreze asupra uneia dintre ele.
Unii bebelusi considera lumina colorata ca fiind un pic hipnotica, dar majoritatea gasesc televizorul a fi plictisitor pana la varsta de peste un an. Chiar daca bebelusului tau pare sa ii placa televizorul, el nu va fi interesat sau captivat de el pentru prea mult timp. Acest lucru se intampla si pentru ca bebelusii nu se pot concentra asupra unui lucru pentru prea mult timp.
Realistic vorbind, sunt parinti care nu si-ar lasa bebelusul niciodata in fata televizorului, dar sunt si multi care, avand nevoie de o pauza, mai incalca regulile, atunci cand au nevoie sa faca un dus de exemplu, sau vor pur si simplu sa-si traga respiratia. Si lipsa de bani joaca un rol important aici, pentru ca multi parinti nu isi permit sa angajeze o bona care sa ii ajute cu copiii.
Fara indoiala ca asezarea copilului in fata televizorului poate sa fie folositoare uneori, atunci cand gatesti de exemplu si incerci sa duci o cratita fierbinte de la la aragaz la chiuveta. Important este sa nu iti lasi frecvent copilul sa se uite la televizor si el fie supravegheat.
Efectele televizorului
Efectele televizorului asupra creierului bebelusilor au fost indelung studiate de catre specialisti. Au fost descoperite mai multe legaturi intre expunerea la televizor foarte devreme in viata si problemele de atentie ale copiilor.
Un studiu american a relevat faptul ca vizionarea de catre copiii foarte mici a unor programe TV poate duce la ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - deficitul de atentie cauzat de hiperactivitate) mai tarziu in viata. Dauna facuta asupra creierului copilului este vizibila la varsta de aproximativ 7 ani.
Explicatia specialistilor este ca, in comparatie cu viata reala, programele TV se deruleaza cu o viteza mult mai mare. Schimbarile rapide de imagini la televizor incep sa devina, in timp, normale pentru bebelusi, cand de fapt acest lucru nu este de loc normal.
Expunerea creierului unui bebelus la videoclipuri poate sa il suprastimuleze, ceea ce duce la daune permanente in modul normal de dezvoltare. Televizorul poate sa influenteze permanent felul in care gandirea copilului functioneaza, mai ales daca el este expus la televizor inainte de varsta de 3 ani, cand creierul sau se dezvolta cu rapiditate.
O alta problema este legata radiatiile emise de undele televizorului si de defectele de vedere care pot surveni in urma acestora. Daca bebelusul sta foarte aproape de televizor atunci cand se uita la el, sau petrece prea mult timp in fata lui, el ar putea avea probleme pe termen lung cu vederea.
Nu este vorba numai de efectele negative asupra creierului si vederii pe care televizorul le are asupra bebelusilor, ci si despre dimensiunea experientelor pe care le rateaza din cauza televizorului.
Bebelusul ar putea sa faca o multime de alte lucruri in timpul pe care il petrece la televizor. Televizorul inseamna o limitare a timpului pretios al bebelusilor, pe care ei l-ar putea petrece interactionand cu tine, cu alti oameni sau explorand mediul din jurul lor.
Daca totusi nu poti evita prezenta televizorului in viata bebelusului tau, incearca macar sa limitezi timpul si frecventa de vizionare. La fel de important, daca nu mai important, este sa limitezi optiunile de vizionare. In general, este recomandat sa rezumi programele la cele difuzate de televiziunile publice, la canalele speciale pentru copii sau la DVD-uri alese de tine, destinate copiilor mici.