La ce varsta poate copilul sa-si tina singur capul

/ / Modificat: 2019-05-20
La ce varsta poate copilul sa-si tina singur capul

Nou-nascutul creste cat ai clipi din ochi. Pentru a anticipa fiecare progres facut, ar trebui sa stim la ce sa ne asteptam in fiecare etapa a vietii sale.

Bebelusii sunt fragili si delicati. La nastere, muschii nu au inca suficienta forta pentru a realiza miscari sau pentru a mentine corpul in pozitie verticala. Din acest motiv, actiunile copilului sunt putine, iar miscarile sale sunt necoordonate.

Totusi, nu multi sunt parintii care stiu cam cand ar trebui copilul sa isi tina capul drept sau sa stea in fundulet. E bine ca aceste informatii sa fie cunoscute, pentru ca atunci cand aceste procese naturale de dezvoltare fizica nu au loc sa se poata interveni medical.

In primul an de viata, copilul este "aruncat" intr-un proces continuu de dezvoltare. Acest lucru afecteaza diferite sisteme ale corpului, inclusiv sistemele nervos si motor.

Pe masura ce lunile avanseaza, copilul invata sa-si controleze mai bine corpul, devine mai puternic si mai rezistent. Parintii abia asteapta momentul in care isi va mentine capul singur, fara ajutor. Cand se intampla asta?

Dezvoltarea motorie a copiilor incepe chiar cu muschii care le permit sa isi mentina capul drept. Aceasta abilitate incepe sa se manifeste vizibil de regula din a patra luna de viata. Cu toate acestea, ar trebui sa se tina mereu cont de faptul ca parametrii de crestere pot varia fara ca aceasta sa reprezinte o problema pentru nou-nascut.

Inainte sa implineasca 3-4 luni, copilul va incepe deja sa incerce sa-si ridice capul si sa-l pastreze drept, insa va reusi doar cateva secunde. In aceste luni, nou-nascutul incepe sa transfere aceasta capacitate de la simple reflexe la actiuni mai constiente si mai durabile.

Apoi, dezvoltarea copilului va continua, implicand muschii umerilor si ai spatelui, ceea ce ii va permite sa stea asezat. Urmeaza consolidarea muschilor membrelor, necesari in dobandirea mersului.

Miscarile pe care le invata nou-nascutul in primele luni de viata pot fi rezumate astfel:

  • Prima luna: controlul directiei capului pentru a-si putea focusa privirea.
  • A doua si a treia luna: isi misca mai bine corpul si extremitatile, dar nu le controleaza.
  • Dintr-a patra pana intr-a sasea luna: invata sa-si tina capul drept.
  • Dintr-a sasea luna: miscarile sale incep sa fie mai controlate si, pe masura ce castiga forta, va invata sa se miste singur. Mai intai se va tari, apoi va merge in patru labe si abia apoi se va ridica si va merge in picioare.

Putem ajuta copilul sa-si tina capul drept?

Pana la un anumit punct. Chiar daca parintii nu pot accelera acest proces, ii pot insa garanta copilului dezvoltarea fizica adecvata cu ajutorul catorva masuri de precautie. Acestea pornesc de la luarea copilului in brate cu atentie si merg pana la o serie de exercitii delicate. De-a lungul timpului, muschii acestora se vor maturiza si vor castiga forta necesara pentru a-si sustine diferitele parti ale corpului.

Cand copilul are intre 6 si 8 luni, ideal este sa-l lasi cat mai mult sa stea pe burta. Din aceasta pozitie, pentru a cerceta mediul in care se afla, el va incerca sa-si ridice capul singur si, astfel, isi va intari muschii putin cate putin.

Ce se intampla daca nu isi sustine singur capul

Unii copii pot intampina o anumita intarziere in ceea ce priveste dezvoltarea muschilor motori, fara a fi insa o problema majora. Cu toate acestea, daca are varsta de 4 luni si consideri ca nu a facut progrese in acest sens, consulta medicul pediatru.

Taguri Dezvoltare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre