Miscarile corporale si expresiile faciale ale bebelusului tau reprezinta de fapt modul in care el comunica cu tine. Plansul ramane principala modalitate prin care el te anunta ca ii e foame, ca trebuie sa ii schimbi scutecul sau ca il doare burtica. Daca urmaresti cu atentie limbajul corpului lui, vei descifra mai multe mesaje ascunse pe care incearca sa ti le transmita.
Ce iti transmite bebelusul tau prin limbajul corpului?
-
"Mi-e somn" - bebelusul tau iti transmite ca ii e somn in mai multe feluri: clipitul este din ce in ce mai greoi si mai incet; casca frecvent; duce manutele la ochisori;
-
"Mi-e foame" - daca il observi pe micutul tau ca deschide gura mare din ce in ce mai des inseamna ca e timpul pentru mancare;
-
'Am chef de joaca!" - efectuarea unor miscari bruste ale corpului, da din manute si din picioruse agitat, are ochisorii larg deschisi;
-
"Nu!" - daca bebelusul tau vrea sa refuze ceva, atunci va sti cum sa o faca – isi arcuieste spatele, intoarce capul intr-o parte si refuza contactul vizual cu tine.
Cum incurajezi comunicarea cu bebelusul prin intermdiul limbajului corporal?
-
Fii atenta la bebelusul tau!
Inca din primele saptamani de viata, bebelusul va cauta contactul vizual cu tine si astfel va incerca sa iti atraga atentia. Cel mult, el va reusi sa iti ofere cadou cateva zambete. Asa ca fii atenta la el si raspunde-i in acelasi mod. Un zambet face cat o mie de cuvinte.
-
Invata sa recunosti cum se exprima copilul tau in diverse ipostaze!
Fiecare bebelus se exprima diferit in functie de starile pe care le are. Invata sa recunosti in timp ce expresii faciale are copilul cand e bucuros, cand e trist, cand se pregateste sa planga, cand e bolnavior etc. Acest lucru te poate ajuta sa controlezi mai bine starile lui. De exemplu, daca este trist si se pregateste sa planga, poti actiona rapid distragandu-i atentia, jucandu-te cu el sau dandu-i o jucarioara care sa il binedispuna.
-
Vorbeste cu el, dar numai cand este activ!
Chiar daca bebelusii sunt mai mult linistiti si somnorosi o mare parte din timp, cu siguranta ca vei identifica momente in care este activ si are chef de joaca. Profita de acestea pentru a vorbi cu micutul tau despre diverse lucruri. Foloseste-te si de expresii faciale pentru a exprima diverse lucruri. Vei observa ca te va asculta cu atentie si va incerca sa iti dea o replica a expresiei faciale pe care o afisezi.
-
Recunoaste limbajul corporal al copilului atunci cand este obosit!
Trebuie sa inveti felul in care comunica copilul cand este activ si cand este obosit. Acest lucru te ajuta foarte mult in relatia cu el si il ajuti sa invete lucruri si sa comunice cu tine. Degeaba vei incerca sa vorbesti cu el sau sa te joci daca nu este intr-o dispozitie care sa permita acest lucru. Daca observi ca bebelusul clipeste lent, face miscari rigide, sacadate, casca si este iritat, mai bine il bagi la somnic pentru ca nu este momentul potrivit pentru taifasuri.
-
Raspunde intotdeauna eforturilor lui de a comunica!
Cu mult timp inainte de a invata sa vorbeasca coerent, bebelusii vor transmite foarte multe mesaje celor din jur prin intermediul sunetelor. Incearca sa ii "raspunzi" cand vorbeste cu tine imitandu-i sunetele.