Biberonul si suzeta fac parte din viata multor bebelusi, iar utilizarea lor se prelungeste pana la cativa ani. Multi parinti ii lasa pe copii sa renunte la tetine atunci cand sunt ei pregatiti, fara sa forteze procesul, insa medicii stomatologi atrag atentia asupra pericolelor pe care le poate avea folosirea prelungita a tetinelor.
Ce se intampla in gura bebelusului atunci cand foloseste suzeta sau biberon
Tetinele sunt folosite de zeci de ani la bebelusi, fie pentru a-i hrani, fie pentru a-i ajuta sa se calmeze si sa se relaxeze (suzeta). De-a lungul timpului, tehnologia de fabricatie a tetinelor a evoluat foarte mult, astfel incat forma si textura lor sa imite cat mai mult forma anatomica a mamelonului. Un bebelus care este hranit cu biberonul nu trebuie sa depuna atat de mult efort pentru a trage laptele ca atunci cand este alaptat. Alaptarea ii ajuta pe micuti sa isi dezvolte structurile osoase si musculare ale fetei, iar atunci cand sunt hraniti cu biberonul, acest lucru nu se intampla.
In ceea ce priveste suzeta, specialistii recomanda ca aceasta sa le fie oferita bebelusilor atunci cand procesul de alaptare este bine pus la punct si sa nu inlocuiasca niciodata nevoia de hrana a copiilor. Bebelusii se calmeaza cu ajutorul suzetei si chiar daca nu le oferiti o suzeta, vor suge degetul sau vor imita gestul, ca si cum ar suge in gol.
Dupa varsta de sase luni, dispare reflexul de supt, iar actul de hranire este unul invatat si voluntar. Copiii incep sa primeasca si alimente solide, prin urmare biberonul devine din ce in ce mai putin util. Se recomanda ca in jurul varstei de un an sa renuntati la biberon, copilul fiind pregatit sa bea cu paharul.
Pericolele utilizarii prelungite a tetinelor
Daca folosirea biberonului si a suzetei se prelungeste prea mult, exista cateva pericole de care parintii trebuie sa fie constienti.
1. Malocluzii orale
Maxilarul se dezvolta inadecvat, iar arcadele dentare vor fi mai inguste si valul palatin mai profund. Din acest motiv pot aparea muscatura deschisa, muscatura incrucisata, impingerea dintilor in exterior, toate acestea ducand la probleme stomatologice care pot fi corectate doar de catre ortodont.
2. Cariile de biberon
Laptele pe care il consuma bebelusul cu biberonul contine zaharuri (daca vorbim despre lapte praf), care raman pe dinti dupa hranire si, astfel, pot aparea cariile timpurii la dintii de lapte.
3. Alterarea muschilor faciali
Folosirea prelungita a suzetelor poate duce la un dezechilibru al structurilor fetei. Acesta se poate manifesta prin dureri, deformari, eversiunea buzei inferioare, hipotonia limbii, dificultati la inghitit si la vorbire.
4. Alterarea respiratiei
Din cauza suzetei, copilul poate incepe sa respire pe gura, acest lucru ducand la deformarea palatului ogival.
5. Infectii
Suzeta favorizeaza productia de saliva si in gurita bebelusului va fi mereu o umiditate in exces. Din aceasta cauza, candidoza bucala sau aftele sunt probleme des intalnite in cazul bebelusilor care au suzeta.
Cum sa eviti pericolele si sa il dezveti pe copil de suzeta si biberon
Pentru a evita pericolele enumerate mai sus, este important sa eliminati biberonul si suzeta la timp. In cazul biberonului, este mai simplu pentru ca aveti la indemana alte obiecte din care copilul poate bea. Dupa varsta de un an, il puteti invata cu pahar cu pai, cana cu cioc si chiar pahar normal, pentru a elimina biberonul.
In cazul suzetei este putin mai dificil, pentru ca aceasta face parte din rutina multor copii, mai ales cea de somn. Daca v-ati hotarat sa eliminati suzeta, inarmati-va cu multa rabdare si incercati sa gasiti alte obiceiuri pentru bebelus, cum ar fi o poveste, un cantec de leagan sau mangaierea celui mic pana adoarme. Folosirea suzetei ar trebui sa inceteze in jurul varstei de doi ani.
FOTO: Pixabay.com