Primii pasi ai bebelusului reprezinta un moment foarte emotionant pentru parinti. In timp ce multi parinti asteapta cu nerabdare ziua in care vor incerca sa incurajeze eforturile bebelusului lor de a sta pe propriile picioare, multi se intreaba cand anume va incepe micutul lor sa mearga.
Raspunsul este mai simplu decat te-ai fi asteptat, bebelusii incep sa mearga atunci cand sunt pregatiti, nici mai devreme, nici mai tarziu.
Bebelusii activi si sanatosi gasesc o multime de modalitati de a se misca prin camera. Unii se rostogolesc, altii se tarasc pe jos, iar altii sunt multumiti sa mearga de-a busilea si cand alti copii de varsta lor s-au ridicat deja pe doua picioare.
Altii merg de la prima incercare si exact atunci cand spun si specialistii ca este normal.
Ca parinte, nu ar trebui sa te igrijorezi prea tare daca bebelusul tau nu a inceput inca sa mearga. Important este sa faca progrese in fiecare zi.
Cand ar trebui sa inceapa bebelusul sa mearga?
Daca citesti multimea de carti scrise pe acest subiect vei afla ca bebelusul tau s-ar putea sa inceapa sa meraga pe la 12-14 luni. In realitate lucrurile stau un pic altfel. Bebelusul tau ar putea sa fie un profesionist in ale mersului de la 9 luni sau s-ar putea sa nu faca nici macar un pas pana la 16 luni (sau chiar mai tarziu). Niciunul dintre aceste scenarii nu reprezinta o problema, doar o diferenta in dezvoltarea fizica.
Bebelusii nascuti prematur ar putea avea ceva dificultati la capitolul mers. Doctorii sfatuiesc stabilirea unor tinte cu privire la dezvoltarea mersului raportandu-te la data la care ar fi trebuit sa se nasca in mod normal bebelusul, nu la data nasterii premature.
De exemplu, daca bebelusul tau s-a nascut cu cinci saptamai mai devreme, poti sa te astepti la o intarziere de cinci saptamani in ceea ce priveste mersul.
Pasi spre primii pasi
Bebelusii se dezvolta atat de repede in primul an incat parintii sunt coplesiti de progresele lor. Multe dintre uramtoarele progresele il vor ajuta pe bebelusul tau cand va veni vorba de mers:
• isi tine capul drept;
• se rostogoleste;
• sta in "patru labe";
• se taraste prin casa;
• apuca mobila pentru a se ridica.
Toate aceste abilitati il vor ajuta pe bebelus sa isi intareasca muschii si sa capete incredere in sine. Desi nu poti face mare lucru pentru a grabi procesul, il poti ajuta pe bebelus in mica masura urmand cateva sfaturi simple:
• Ai grija sa aiba periodic timp sa se joace. Acest lucru ii ajuta muschii sa se dezvolte si il ajuta si la coordonarea miscarilor.
• Cel mai bine va invata sa merga in picioarele goale, asa ca nu te lasa pacalita de "pantofii pentru mers pentru bebelusi".
• Pentru primii pasi este bine ca unul sau ambii parinti sa il tina din spate de manute.
• Nu folosi premergatorul pentru ca este periculos si nici nu ajuta prea mult la dezvoltarea mersului.