Una dintre preocuparile principale ale proaspetilor parinti este daca bebelusul lor ia suficient in greutate si daca se dezvolta normal. Mai ales in primele luni de viata, mamicile, in special cele care sunt la prima nastere, se intreaba constant daca bebelusul lor primeste suficient lapte, daca asimileaza bine hrana si daca ia in greutate conform graficelor de crestere. Acest lucru poate fi determinat foarte usor, la fiecare vizita la medicul pediatru, dar parintii au la dispozitie si cateva grafice care sa le serveasca drept ghid si cu care sa compare greutatea si inaltimea copiilor lor, la o anumita varsta.
Greutatea si inaltimea la copii: importanta graficelor de crestere
Graficele de crestere sau percentilele reprezinta o medie facuta dupa masurarea inaltimii, greutatii si circumferintei capului la un anumit grup de copii. Aceste medii au dus la aparitia unor tabele informative care servesc drept ghid atat parintilor, cat si medicilor pediatri.
Percentilele stabilesc limitele normale de crestere si pot fi usor diferite, in functie de institutia care a realizat masuratorile si sondajele.
Fiecare copil are propriul ritm de crestere
In timp ce unii bebelusi iau in greutate mai mult decat media din grafice in primele luni, altii se pot afla usor sub greutatea recomandata
Ritmul de crestere al copiilor depinde de multi factori si nu ne putem astepta ca un copil care s-a nascut prematur, sub greutate, sa creasca in acelasi ritm ca un bebelus nascut la termen, cu o greutate normala sau poate chiar peste medie.
Graficele de crestere sunt, insa, importante pentru a identifica si diagnostica anumite probleme de sanatate, precum:
- malnutritia la bebelusi
- obezitatea infantila
- intarzierea de crestere (in inaltime)
- statura mica sau, dimpotriva, prea mare
Cum interpretam diagramele percentile
Aceste grafice de crestere au drept valori de referinta curbele percentile. Graficele sunt diferite pentru baieti si fete, asa ca trebuie sa tineti cont de acest lucru cand comparati datele copilului vostru cu un grafic de pe internet.
Selectati varsta bebelusului pe axa dedicata, apoi greutatea lui. In functie de aceste date, veti observa ca micutul vostru se afla pe o anumita curba percentila, acestea fiind numerotate astfel: 3, 10, 25, 50, 75, 90 si 97.
Care este ritmul ideal de crestere
Cresterea bebelusului este determinata de valorile de la nastere. Potrivit OMS, greutatea normala a nou-nascutilor este intre 2.400 si 4.300 de grame, iar inaltimea intre 45 si 53 cm. Greutatea si inaltimea de la nastere sunt influentate de varsta gestationala, statura mamei, anumite afectiuni din timpul sarcinii etc. De obicei, dupa nastere copilul trebuie sa se mentina pe aceeasi curba percentila si sa nu aiba variatii mari. Daca la inaltime ii corespunde curba 90, iar la greutate curba 10, este clar ca vorbim despre un bebelus care are sub greutatea recomandata.
Desi sunt la indemana tuturor si pot fi gasite pe internet, graficele percentile pot oferi parintilor un ghid de crestere, medicul pediatru fiind cel mai in masura sa le interpreteze corect si, in functie de istoricul bebelusului, sa stabileasca daca sunt probleme sau intarzieri de crestere.
Inaltimea si greutatea bebelusului. Ce trebuie sa stim
In primul an de viata, este foarte important sa urmarim ritmul de crestere al copiilor. Pana la trei luni, bebelusul ar trebui sa isi dubleze greutatea de la nastere, iar pana la un an sa si-o tripleze. In ceea ce priveste inaltimea, in primele sase luni de viata bebelusii cresc cam 15 centimetri in inaltime, urmand ca la un an sa aiba cu 25 de centimetri mai mult decat aveau la nastere.
Daca bebelusul vostru se dezvolta mai incet sau mai rapid, nu inseamna neaparat ca are o problema de sanatate. Medicul pediatru poate face o evaluare la fiecare vizita in cabinetul sau, asa ca mergeti cu cel mic la controalele de rutina, chiar daca nu este o problema de sanatate care sa va trimita la doctor.
Foto: Unsplash.com