Stiinta din spatele utilizarii suzetei, beneficiile si riscurile pentru bebelusi

/ / Modificat: 2024-06-28
Stiinta din spatele utilizarii suzetei, beneficiile si riscurile pentru bebelusi

 

Exista numeroase controverse in ceea ce priveste utilizarea suzetei in cazul bebelusilor. Desi unii parinti le prefera pentru a-i ajuta pe nou-nascuti sa se linisteasca, altii le evita cat pot de mult.

Utilizarea suzetelor a fost asociata cu aparitia malformatiilor orale si cu abandonarea timpurie a alaptarii, printre alte dezavantaje asociate. Dar utilizarea acestora ofera si beneficii, cum ar fi reducerea riscurilor de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS).

Doi cercetatori de la Universitat Jaume I din Castellón au analizat 1.897 de articole stiintifice privind efectele nocive si benefice ale utilizarii suzetei la nou-nascuti si sugari. Studiul acestora reuneste recomandari bazate pe dovezi pentru a oferi parintilor si informatii contrastate pentru a decide liber daca sa foloseasca sau nu suzetele.

Expertii Desirée Mena si Jennifer Sánchez, de la Universitatea Jaume I din Castellón, au publicat un studiu in revista „Rol de Enfermería” care analizeaza riscurile si beneficiile utilizarii suzetei la nou-nascuti si sugari.

Pentru a realiza aceasta analiza, au efectuat in prealabil o filtrare a calitatii stiintifice, iar articolele obtinute au fost supuse unei analize exhaustive care a luat in considerare toate variabilele.

„Am formulat o serie de recomandari cu scopul de a oferi mamelor, tatilor si ingrijitorilor cele mai bune informatii pentru a le permite sa delibereze si sa aleaga in mod liber ceea ce se potriveste cel mai bine nevoilor, convingerilor si asteptarilor lor”, explica Desirée Mena.

Riscurile utilizarii suzetelor

Cercetatorii au atras atentia ca utilizarea suzetei este daunatoare deoarece:

  • favorizeaza aparitia otitei medii, mai ales dupa varsta de sase luni.
  • mentine in timp obiceiul de a suge din degete.
  • intarzie producerea primelor sunete de vorbire.
  • este legata de fumat in adolescenta si la varsta adulta.
  • impiedica debutul alaptarii la san si determina intarcarea precoce
  • poate cauza probleme ale dentitiei copilului, in special malformatii orale. Pentru a le evita, se recomanda utilizarea acesteia incepand cu varsta de sase luni.

Beneficiile utilizarii suzetei

Cercetarile indica faptul ca utilizarea suzetelor este benefica:

  • In cazul in care bebelusul nu a dezvoltat reflexul de supt nutritiv, deoarece poate fi folosita pentru a-l stimula.
  • Ca factor de protectie impotriva sindromului mortii subite a sugarului in timpul somnului.
  • Pentru a preveni supraponderabilitatea si obezitatea in adolescenta.
  • Ca element de calmare a bebelusului in situatii stresante sau dureroase. Desi, in aceste cazuri, Jennifer Sánchez subliniaza ca „alaptarea la san ar fi intotdeauna mai buna ca prima optiune, daca este disponibila”.
  • Pentru a stimula reflexul de supt, atunci cand acesta este subdezvoltat.

Daca alegi sa folosesti o suzeta este important sa fii atenta la urmatoarele aspecte:

  • Suzeta trebuie spalata cu o solutie apoasa de clorhexidina 0,12% sau scufundat in apa clocotita.
  • Se recomanda efectuarea unor controale stomatologice periodice pentru a monitoriza cresterea dentitiei primare si a depista aparitia unor malformatii.
  • Iar daca bebelusul este alaptat la san, este indicat sa se faca vizite regulate la medicul pediatru pentru a putea depista din timp eventualele probleme derivate din utilizarea suzetei.

Surse: bebesymas.com
Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre