Un nou studiu arata ca imbratisarea copilului are avantaje uriase in ceea ce priveste dezvoltarea creierului, in special la bebelusii nascuti prematur.
Se intampla deseori sa-ti certi vreun membru al familiei sau chiar un prieten ca-ti tine prea mult copilul in brate. Potrivit unui nou studiu, nu trebuie sa-ti mai faci griji pentru asta. Ba mai mult, sa-ti imbratisezi micutul si sa-l tii in brate este crucial pentru dezvoltarea lui si are si cateva beneficii importante cand vine vorba de dezvoltarea creierului.
Cercetătorii de la Spitalul Național pentru copii din Ohio au observat dupa o lunga cercetare pe un esantion de 125 de copii nascuti prematur si pe copii nascuti la termen cum raspund la atingere usoara si care sunt cauzele.
In urma studiului s-a constatat ca bebelusii prematuri au mai multe sanse de a raspunde la astfel de stimuli fata de bebelusii nascuti la termen.
Si prematurii care au suportat proceduri medicale dureroase aveau, de asemenea, mai putine sanse sa raspunda la atingeri.
Fiica mea a fost nascuta prematur, asa ca aceasta stire m-a intristat, initial. Dar mi-am spus asa: copiii prematuri care nu au avut parte de atingerile blande ale parintilor sau medicilor, (atat cat au stat in spital), au raspuns, de fapt, mai puternic la atingere decat copiii prematuri care nu au fost atinsi sau tinuti mai mult in brate.
Deci, cred ca toate orele pe care le-am petrecut in fiecare zi, pe scaunul de langa incubator au fost suficiente.
Potrivit cercetatorului principal, dr. Nathalie Maitre, atingerea blanda, constanta, poate ajuta, de fapt, la dezvoltarea creierului.
"Asigurarea ca bebelusii prematuri primesc un indiciu pozitiv, de sustinere, cum ar fi atingerea "piele pe piele" din partea parintilor, este esentiala pentru a ajuta creierul lor sa raspunda la fel ca si al unui copil nascut la termen. Atunci cand parintii nu pot face acest lucru, spitalele ar trebui sa ia in calcul terapeutii fizici pentru a oferi aceea atingere blanda, de care micutii nu au parte in spital", a spus dr. Nathalie Maitre.
Asa ca, tine-ti copilul la piept, pentru ca atingerea mamei conteaza cel mai mult.