Cati bebelusi sunt care nu au mancat macar o data din biberon? Potrivit unui studiu, copiii hraniti numai la biberon au mari sanse sa impartaseasca o trasatura neobisnuita.
Studiul realizat de Universitatea din Washington a fost tiparit in revista stiintifica Laterality: "Asimetria corpului, a creierului si a cunoasterii." Aceasta cercetare a analizat mai mult de 60.000 de perechi de mame si copii, din cinci tari diferite, dintre care unii au fost alaptati la san si unii hraniti la biberon.
Iata ce au descoperit cercetatorii: modul de hranire este legat de felul in care acestia vor evolua, ca dreptaci sau stangaci. Bebelusii hraniti cu biberonul au sanse mari sa fie stangaci, comparativ cu cei alaptati cel putin sase luni.
Potrivit studiului, aproximativ unul din cinci oameni stangaci ar fi putut fi dreptaci daca ar fi fost alaptati pana la cel putin 6 luni.
"Credem ca alaptarea optimizeaza procesul pe care creierul il sufera atunci cand se solidifica. Acest lucru este important deoarece ofera o linie independenta de dovezi conform carora alaptarea ar trebuie sa dureze intre sase pana la noua luni," a declarat Philippe Hujoel, autorul studiului si profesor de stomatologie la Scoala de Sanatate Publica UW.
Lateralizarea creierului
Cercetarea a concluzionat ca hrana pentru sugari influenteaza lateralizarea creierului, "atunci cand regiunea acestuia care controleaza indemanarea mainilor este localizata pe o parte a creierului" conform "Science Daily."
Lateralizarea functiilor cerebrale reprezinta capacitatea creierului de a se reorganiza permanent sub influenta stimulilor.
Studiul nu indica 100% ca alaptarea va face copilul sa fie dreptaci, a spus Hujoel, intr-un material dat publicitatii de Universitatea Washington.
Preferinta spre folosirea unei parti a corpului, fie ca este dreapta sau stanga, este stabilita la inceputul vietii fetale si este cel putin partial determinat de genetica.
"Este adevarat ca anumite functii au loc intr-o singura parte. Limbajul tinde sa fie pe stanga, atentia mai mult pe dreapta. Dar oamenii nu au retele neuronale mai puternice pe o singura parte, in detrimentul celeilalte. Mai degraba se determina pas cu pas, conexiune cu conexiune," a declarat doctorul Jeff Anderson, cercetator la Universitatea din Utah, SUA.
Stangaci celebri
Pe 13 august este Ziua Internationala a Stangacilor, organizata pentru prima data in anul 1976. De atunci este sarbatorita anual de cei aproximativ 10-15% dintre stangacii planetei.
Printre stangacii celebrii ai lumii se afla: Napoleon, Da Vinci, Michelangelo, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Bill Gates, Printul Charles, Angelina Jolie, Barack Obama, Nicole Kidman, Robert de Niro, Sylvester Stallone, Tom Cruise, Pierce Brosnan, Morgan Freeman sau Brad Pitt.