Cum ingrijim gingiile si primii dintisori ai bebelusului

/ / Modificat: 2018-03-07
Cum ingrijim gingiile si primii dintisori ai bebelusului

Periajul dintilor la bebelusi incepe inca dinainte ca primul dinte sa erupa. Chiar daca nu au aparut inca primii dintisori, trebuie sa stii ca si curatarea cavitatii bucale face parte din procesul zilnic de ingrijire a danturii. De la aparitia primului dintisor, periuta intra si ea in functiune. Tot atunci vei incepe sa folosesti si pasta de dinti.

Incepe ingrijirea gingiilor inca din prima zi in care ajungi cu bebelusul acasa de la spital. Tot ce trebuie sa faci este sa iei un colt de prosop (moale si din material natural), sa il umezesti putin, sa il infasori pe degetul aratator si apoi sa masezi usor gingia bebelusului printr-o frecare usoara. 

Este bine sa ii cureti gingiile dupa fiecare alaptare. Daca nu, asigura-te ca faci acest lucru cel putin o data pe zi.

Cand ar trebui sa incep periajul dintilor bebelusului?

Incepe sa cureti dintii bebelusului de doua ori pe zi o data cu eruptia primului dintisor. Pana cand copilul ajunge la varsta de un an, poti folosi un prosopel curat si umed pentru a curata dintisorii si gingiile bebelusului. In jurul varstei de 1 an – 18 luni, ar trebui sa incepi sa folosesti o periuta de dinti moale, special creata pentru dintii si varsta lui. 

Pasta de dinti este la fel de importanta: cantitatea folosita pentru periajul micutilor se alege in functie de varsta lor. Se evita inghitirea acesteia si astfel, se diminueaza ingerarea fluorului. Citeste instructiunile de folosire de pe ambalajul pastelor de dinti pentru a vedea ce cantitate de pasta de dinti trebuie sa folosesti pentru periajul dintilor copilului tau.

De indata ce copilul tau manifesta dorinta de a-si curata singur dintii, da-i sansa de a incerca. 

Alege o pasta de dinti si o periuta potrivite pentru varsta copilului si periaza intreaga suprafata a fiecarui dinte de doua ori pe zi.

Totusi, nu uita ca va trebui, cel putin la inceput, sa ajuti si tu la spalatul pe dinti al copilului pentru a fi sigura ca dintisorii sunt curatati bine. Cel mic nu are inca suficienta dexteritate pentru a curata fiecare dinte cu atentie. Probabil va reusi sa faca acest lucru in jurul varstei de 7 ani. 
 
Dintii ar trebui periati de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare, cel mult de trei ori pe zi.

Cand ar trebui sa merg cu bebelusul la dentist?

Este mai bine pentru cel mic sa "faca cunostinta" cu stomatologul si cabinetul sau inainte sa aiba vreo problema cu dintisorii. O idee buna ar fi aceea de a lua copilul cu tine atunci cand mergi tu la o consultatie stomatologica.

Specialistii recomanda ca cei mici sa fie consultati de catre medicul stomatolog de la aparitia primilor dintisori. In afara de depistarea eventualelor probleme ale danturii, medicul dentist te va invata care este cea mai buna modalitate de curatare si ingrijire a dintisorilor si  a gingiilor la bebelusi.

Vizitele la medicul dentist trebuie facute de doua ori pe an.

Obiceiurile alimentare pot influenta aparitia cariilor?

O alimentatie echilibrata in timpul sarcinii si al alaptarii ajuta copilul sa aiba o dantura sanatoasa si puternica. 

Evitarea dulciurilor, a alimentelor care se lipesc de dinti si a gustarilor dintre mese sunt obiceiuri sanatoase pentru dintii fiecaruia dintre noi si mai ales ai copiilor. Gustarile considerate a fi "prietenele dintilor" sunt fructele si legumele proaspete, branza si biscuitii sarati.

Bauturile care contin zahar sunt periculoase pentru dintii bebelusului. Este mai bine sa incerci sa servesti alimente si bauturi cu zahar numai la mesele principale ale zilei, si sa te asiguri ca zaharurile nu sunt consumate de mai mult de 4 ori pe zi.

Taguri Dinti lapte Ingrijire dinti bebelusi Ingrijire dinti copii Eruptia dentara la bebelusi Abcese copii

Articole recomandate

Citeste si despre