Mit sau adevar despre dintii de lapte

/ / Modificat: 2017-06-30
Mit sau adevar despre dintii de lapte

Toti parintii isi doresc tot ce este mai bun pentru copilul lor, insa uneori nu reusesc sa ii ofere in totalitate acest lucru din cauza unor mituri care au efecte daunatoare pe termen lung asupra sanatatii generale si dentare a celui mic. Un exemplu este cazul dintilor de lapte, cu privire la care au aparut de-a lungul timpului o serie de convingeri larg dezbatute.

Iata care sunt miturile legate de dintii de lapte si care este, de fapt, adevarul medical din spatele lor!

1. Cand erup dintii de lapte copilul face febra – MIT!

Febra si diareea nu sunt semne ale eruptiei dentare la copil. Daca aceste simptome coincid cu iesirea dintisorilor si sunt insotite de stare generala alterata si, eventual, eruptii cutanate, atunci trebuie sa va adresati medicului pediatru. Semnele normale ale eruptiei sunt salivatie mai abundenta, iritabilitate, umflarea si mancarimi ale gingiilor, pe care copilul incearca sa le calmeze prin roaderea unor jucarii.

2. Alaptarea la san este benefica dezvoltarii maxilarelor – ADEVAR!

Efortul de a suge la san este mai mare decat cel de a suge din biberon, ceea ce ajuta la dezvoltarea maxilarelor. Copilul se naste, de obicei, cu mandibula mai in spate, iar alaptarea produce avansarea ei, reducand riscul de ocluzie (muscatura) anormala.

3. Sucurile naturale nu dauneaza dintilor – MIT!

Convingerea generala este ca doar bauturile acidulate sunt daunatoare pentru dinti, insa adevarul este ca, din pacate, si sucurile naturale afecteaza dantura prin continutul lor de acizi (toate fructele cu gust acrisor) sau de zaharuri naturale sau adaugate. Aceste bauturi favorizeaza extragerea calciului din dinti si aparitia cariei si de aceea este indicat sa le consumam cu paiul si nu in cantitati exagerate.

Mult mai sanatos este consumul fructelor ca atare, deoarece mestecarea lor stimuleaza dezvoltarea maxilarelor, reducand riscul de inghesuiri dentare, in vreme ce continutul lor de fibre incetineste absorbtia carbohidratilor.

4. Cariile dintilor de lapte nu trebuie tratate, pentru ca oricum ei se vor schimba – MIT!

Orice carie de la nivelul dintilor de lapte este un rezervor de bacterii care vor produce carii si la nivelul celorlalti dinti si in plus, aceste bacterii vor fi transportate in intregul organism. Avansarea cariilor va produce micutului pacient durere, dificultati de alimentatie, abcese, cu posibila afectare a viitorilor dinti permanenti.

In plus, extragerea dintilor cariati inainte de vreme va permite migrarea celorlalti dinti si ocuparea locului dintelui permanent, care va ramane blocat in os sau va iesi in pozitie anormala, necesitand purtarea unui aparat dentar pentru corectare.

5. Trebuie sa asteptam sa se schimbe toti dintii pentru a merge la ortodont – MIT!

Prima consultatie la ortodont trebuie sa aiba loc odata cu eruptia primului incisiv permanent. Dupa eruptia tuturor dintilor, daca maxilarele nu au fost largite cu ajutorul aparatului dentar, este posibil sa fie necesare extractii de dinti permanenti pentru alinierea lor pe un maxilar ramas mic. In plus, cu cat medicul ortodont descopera in stadiu precoce anomalii de pozitie si ocluzie (muscatura), precum si obiceiuri daunatoare dintilor, cu atat corectarea lor va fi mai usoara si mai rapida.

6. Ata dentara nu se foloseste la copii – MIT!

Pentru indepartarea resturilor alimentare dintre dintii copilului, parintele poate folosi ata dentara aplicata pe un suport de plastic de forma unui fierastrau (sau prastie), mai usor de manevrat decat ata dentara uzuala.

Sfatul medicului specialist este necesar chiar si atunci cand exista convingerea ca dispunem de toate informatiile despre aspectele legate de sanatatea copilului. Numai astfel ii putem pastra zambetul frumos si sanatos.

***

Articol scris de Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala. Dr. Mihaela Dan a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor 14 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Taguri Dinti de lapte Dinti de lapte bebelusi Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre