Intarzierea aparitiei dintilor ar putea fi semnul unei probleme de nutritie cum este rahitismul sau al unei alte probleme de sanatate, cum este cazul hipotiroidismului. Exista si cazuri in care copiii se nasc cu dintii deja erupti, dar aceste cazuri au o incidenta de 1 din 200 de nou-nascuti. De cele mai multi ori, acesti dinti sunt "in plus", dar, pana sa fie scosi, trebuie facuta o radiografie pentru a confirma acest lucru.
Acesti dinti, avuti inca de la nastere, pot provoca dureri nou-nascutului sau mamei la sani daca alapteaza sau pot duce la o hranire defectuoasa. Mai mult decat atat, acesti dintisori reprezinta chiar un pericol pentru limba bebelusului datorita instinctului acestuia de a suge.
La fel ca si intarzierea aparitiei dintilor, aparitia foarte devreme a acestora ar putea indica o problema hormonala, cum este hipertiroidismul. Nu uita ca ordinea eruptiei dintisorilor si momentul in care apar poate varia de la un copil la altul. Se poate intampla ca un copil sa nu aiba nici un dintisor pana la un an, iar altul sa se nasca cu unul sau doi dintisori.
Spre deosebire de dezvoltarea fizica a bebelusului, aparitia dintisorilor nu depinde nici de cat de bine mananca, nici de cat de sanatos este – dintisorii apar atunci cand sunt pregatiti.
Chiar si asa, este bine ca daca bebelusul nu are nici un dinte si are deja un an, sa mergi cu el la un consult stomatologic pentru a fi sigura ca nu exista nici un impediment si ca dintisorii vor erupe de la sine.
Sansele ca dintii bebelusului sa erupa mai devreme sau mai tarziu decat varsta medie cresc in functie de amprenta genetica. Daca unuia sau ambilor parinti le-au aparut dintii mai devreme sau mai tarziu decat varsta medie la care se intampla acest lucru, bebelusul are mari sanse sa ii apara dintii cam la aceeasi varsta.
Suptul degetului este daunator pentru copil?
Este normal pentru copii sa-si suga degetul sau sa foloseasca o suzeta. Majoritatea copiilor renunta singuri la acest obicei pana in jurul varstei de 4 ani, fara nici o repercusiune asupra dintilor.
Daca cel mic continua sa-si suga degetul si dupa varsta de 4 ani, anunta stomatologul. El poate verifica modul in care se dezvolta dintii copilului. In majoritatea cazurilor, aceste probleme nu apar pana in jurul varstei de 6 ani, cand incep sa erupa dintii permanenti.